Schiphol

Schiphol krijgt volautomatische vliegtuigslurfen

25 september 2019, 07.30 uur · Aangepast 25 september 2019, 10.35 uur · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Whatsapp

Welke vakantieganger kent hem nou niet? De aviobrug, de chique naam voor de slurf waardoor je naar het vliegtuig wandelt. Op Schiphol staan er 133. En sinds gisteren ook twee die zichzelf, volautomatisch aansluiten op het geparkeerde vliegtuig.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De vliegtuigslurfen zijn uitgerust met een slimme technologie, waarbij camera’s op de brug de deur van het vliegtuig herkennen. Met behulp van sensoren kan de brug zichzelf tot aan de deur van het vliegtuig aansluiten. Er blijft wel een medewerker een oogje in het zeil houden, voor als het toch misgaat.

Maar volgens projectbaas Oscar Maan gaat het niet mis. Juist met sommige bestuurders van vliegtuigslurfen is het aansluiten weleens de mist ingegaan. Minder ervaren brugbestuurders doen er ook soms langer over, wat het in- en uitstapproces vertraagd. En tijd kost (veel) geld op een luchthaven.

De eerste volautomatische aviobruggen werden aangesloten op een Boeing 777-200 van KLM:

De volautomatische vliegtuigbruggen - NH Nieuws/Doron Sajet

De automatische slurfen zijn te vinden bij gate F9. Het volautomatisch aansluiten zit nog in een proefperiode tot eind dit jaar, samen met KLM. Daarna wordt een besluit genomen over een verdere uitrol op de luchthaven.

In een eerdere versie van dit bericht stond dat Schiphol het eerste vliegveld ter wereld is met een automatische vliegtuigslurf. Dit door Schiphol naar buitengebrachte nieuwsbericht blijkt onjuist te zijn.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp