Ga naar Content

Jarenlang 'gevoelens van onveiligheid' onder medewerkers gemeente Heemskerk

Binnen de gemeente Heemskerk is er jarenlang sprake geweest van intimidatie, pesten en ongewenste omgangsvormen. Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws naar de integriteitsmeldingen bij de gemeente. Volgens de vorig jaar aangetreden gemeentesecretaris is de situatie inmiddels verbeterd.

[null,2,16777215],"10":2,"11":4,"12":0,"15":"arial,sans,sans-serif"}">De jaarverslagen 'ongewenst omgangsvormen' van Heemskerk van 2015 tot en met 2018 reppen veelvuldig over de onveilige werksfeer, die door diverse ambtenaren wordt ervaren. Er waren in die jaren 40 meldingen en daarmee staat de gemeente bij de tien Noord-Hollandse gemeenten met de meeste meldingen. In 2015 was het aantal meldingen 9, in 2016 8 en in 2017 en in 2018 nam het aantal explosief toe naar 18. 

Lees ook: Aantal integriteitsmeldingen bij overheden neemt toe: tientallen medewerkers gedwongen vertrokken

[null,2,16777215],"10":2,"11":4,"12":0,"15":"arial,sans,sans-serif"}">De vertrouwenspersonen van de gemeente spreken van 'veel gevoelens van onveiligheid'. In één van hun jaarverslagen staat: "Melders worden afgeremd en klachten gebagitalliseerd." Het gaat om meerdere meldingen van privé-intimidatie en ongewenste omgangsvormen. De vertrouwenspersonen uiten hun zorgen 'in het licht van #Metoo'. In elk geval één van de meldingen is ook gericht tegen de toenmalige gemeentesecretaris (de baas van alle ambtenaren) en die moet uiteindelijk ook vertrekken.

Maatregelen
De nieuwe gemeentesecretaris Jornt Ozenga trad in 2018 aan en ondervond ook dat het werkklimaat bij de gemeente Heemskerk verbeterd moest worden, zo vertelt hij in een interview. Heemskerk is daarmee de enige gemeente, die we daarvoor hebben benaderd, die ook in een interview toelichting wil geven. "Toen ik kwam, was er daarvoor wel het één en ander gebeurd met de vorige gemeentesecretaris. Dus er was een noodzaak om dingen goed in gang te zetten." 

[null,2,16777215],"10":2,"11":4,"12":0,"15":"arial,sans,sans-serif"}">Lees ook: "Er moet een eenduidige aanpak komen voor integriteitsmeldingen"

Volgens Ozenga heeft hij maatregelen genomen om een einde te maken aan de 'onveilige werksfeer' en niemand zich belemmerd voelt zich bij hem, een andere collega of de vertrouwenspersoon, uit te spreken. "Zodat iedereen zich veilig kan voelen. Dat vinden we belangrijk." Hij heeft het gevoel dat dat zijn vruchten afwerpt. "Ik heb het nog even nagevraagd hoeveel meldingen er dit jaar zijn geweest en dat zijn er pas twee."

Foto: Joost Lammers / NH Nieuws