Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Biljartvereniging kampt met 'stoffig' imago: "Juist de jeugd weer aan tafel krijgen"

24 september 2019, 16.37 uur · Aangepast 25 september 2019, 12.06 uur
Door Lotte Stekelbos · Foto: Horna

Aan deelnemers op leeftijd heeft biljartvereniging Horna uit Hoorn geen gebrek, maar de jonge deelnemers zijn op één hand te tellen. "En dat zouden we zo graag anders zien, want biljarten is helemaal geen oude en stoffige sport zoals iedereen denkt", vertelt jeugdbegeleider Anjo Nat.

Onder de oudere mannen en vrouwen is biljarten nog steeds populair, maar de Hoornse vereniging heeft het zwaar als het aankomt op de nieuwe aanwas van jongeren. "Je krijgt de jeugd niet meer zo snel aan tafel. Ze willen liever gamen", zegt Anjo. "We proberen ze erbij te krijgen, maar dat is vreselijk moeilijk."

Onterecht imago
"En dat komt door het feit dat ze allemaal denken dat de sport nog in oude stoffige kroegen wordt gespeeld." Het imago is onterecht volgens Anjo, want de vereniging Horna heeft een fijn centrum 'en daar is het toch echt niet stoffig'.

Voordelen
Zonde als de jeugd de sport niet meer wil spelen, want volgens hem zijn er veel elementen die de moeite waard zijn. "Je leert rekenen, trucjes, met elkaar overweg kunnen en een individueel spelletje spelen. En het blijft leuk om te zien hoe je iets voor elkaar krijgt met een keu en drie ballen. En de prijs is altijd voor jezelf."

Anjo maakt zich er nu in Hoorn hard voor om meer jeugd te enthousiasmeren mee te doen. "En wat helemaal fijn is, is dat je het 365 dagen per week kunt spelen want je bent altijd binnen - dus het wordt gelukkig nooit afgelast."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!