Ga naar Content
West-Friesland

Wapenschild na twee jaar restauratie eindelijk terug op dak Westfries Museum

23 september 2019, 17.55 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

Nieuwsgierige Horinezen kwamen vanochtend naar de Roode Steen om het spektakel te aanschouwen. Want na twee jaar restauratie keerde vandaag het wapenschild uit 1790, met het wapen van West-Friesland, terug op het Westfries Museum.

"Het is net alsof je een nieuw kostuum koopt maar je hebt je haar niet gedaan, maar nu is de kuif ook weer in orde", zegt Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum tevreden.

De terugkomst van het wapenschild is de kers op de taart van meerdere restauraties die het museum de afgelopen jaren is ondergaan, zowel binnen als buiten. 

(Tekst gaat verder onder de video)

Wapenschild na twee jaar restauratie eindelijk terug op dak Westfries Museum - NH Nieuws

Houtrot
Aanvankelijk zou het grote houtwerk op zijn plaats blijven. Maar Houtsnijder Eelco van Roden constateerde al snel dat dat niet ging: "We zagen direct dat het hout te verrot was en dat het van het dak af moest. Hij is gerestaureerd in ons atelier in Enkhuizen".

Pas na een half jaar konden ze aan de slag omdat het houtwerk eerst goed moest drogen. Ook het Enkhuizer Aannemersbedrijf (AEB), architectenbureau TPAHG en schilder Peter Sjoerdstra uit Dokkum werkten aan de restauratie om het weer in originele staat terug te krijgen. 

Toekomstbestendig
De restauratie heeft zo’n 50.000 euro gekost en duurde twee keer zo lang als gepland. Maar des te groter is de blijdschap dat het nu weer terug is. Wethouder Ben Tap: "We hebben ervoor gekozen het grondig te laten repareren. Als het goed is, moet het nu weer tweehonderd jaar mee kunnen". 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!