Ga naar Content

Stichting Sig zet zich al 50 jaar in voor emancipatie verstandelijk gehandicapten

Vijftig jaar geleden werden mensen met een verstandelijke handicap nog gezamenlijk in grote opvanghuizen ondergebracht. Als het nu enigszins mogelijk is wonen ze zelfstandig en doen ze steeds meer nuttig werk. Stichting SIG zorgt al een halve eeuw, samen met de ouders, dat hun cliënten in Midden- en Zuid-Kennemerland kunnen emanciperen.

Ruud Collet zie je vaak met een grijper op en rondom het Marsmanplein in Haarlem. Steevast gestoken in zijn werkkleding houdt hij het gebied schoon. Gonnie de Laat schenkt koffie in voor de klanten van de boodschappenbus, vaak ouderen die soms met hulp van cliënten van SIG de supermarkt bezoeken. Bert de Jong doet allerhande klusjes in de buurtwinkel van welzijnsinstelling Dock. 

Directeur Jan Kroft van de 50-jarige stichting SIG is trots op het project in Haarlem-Noord. In de flat aan het Marsmanplein wonen sinds vier jaar 75 mensen met een verstandelijke beperking, die de stichting onder zijn hoede heeft.

Ruud Collet laat zijn ruime appartement zien, met uitzicht op het plein waar hij met zijn grijper wekelijks de rommel opraapt. Hij is er maar wat blij mee, want nu hoeft hij de douche, de wc's en de wasmachine niet meer te delen. Zoals dat wel moest toen hij nog in de oude woonvoorziening De Noordhoek woonde. "Pfff, dat was een ramp", verzucht Ruud. 

Naast begeleiding in het zelfstandig wonen, verzorgt SIG ook de dagbesteding. Ook daar is de afgelopen vijftig jaar veel in veranderd. Waar voorheen de mensen in grote lokalen 'aan het werk werden gezet', kiest SIG in Delftwijk nu voor een baan voor de cliënten waarmee "ze wat kunnen betekenen voor de buurt", vertelt directeur Kroft. "Kun je niet dingen doen waar andere mensen wat aan hebben? Zoals het schoonhouden van een plein of een kopje koffie schenken in het stadhuis."

Emancipatie
Deze maatschappelijke dienstverleningsbanen voor de mensen met een beperking zijn een vervolg op de emancipatie die vijftig jaar geleden werd ingezet. SIG is toen ontstaan uit de behoefte van ouders om hun verstandelijk gehandicapte kinderen niet meer in grote opvanghuizen in de bossen hun leven te laten uitzingen. 

(Artikel gaat verder onder de video) 

Directeur Jan Kroft van SIG - NH Nieuws / Geja Sikma

Cliëntenraad
Waar de ouders de verandering vijftig jaar geleden inzetten, zijn het nu de cliënten zelf die steeds meer bepalen hoe zij het beste geholpen kunnen worden. Kroft is blij met de Cliëntenraad:

(Artikel gaat verder onder de video) 

Directeur Jan Kroft van SIG - NH Nieuws / Geja Sikma

Gonnie ruimt de koffiekopjes op, als de ouderen uit de buurt hun boodschappen gaan doen. Ze komen later terug voor een tweede bakkie in de buurtwinkel van de Delftwijk. "Ik word echt blij van dit werk. Het is echt mijn droombaan." En ze weet dat hulp van een begeleider van SIG altijd in de buurt is: "Een steuntje in de rug."