Ga naar Content
Sport

Ook Michel Butter stond eens 'geparkeerd' in de Damloop

19 september 2019, 17.20 uur · Aangepast 19 september 2019, 23.05 uur
Door: · Foto: NH Sport/Edward Dekker

Inmiddels heeft hij een karrenvracht aan loopervaring, maar toch heeft de IJtunnel ook marathonloper Michel Butter meermaals onaangenaam verrast.

De Castricummer doet zondag voor de twaalfde keer mee aan de Dam tot Damloop. Kent het parcours op zijn duimpje. En desondanks heeft de atleet zich ook in het recente verleden laten verleiden om te hard van start te gaan. "Drie jaar geleden heb ik het nog gehad. Dat je met teveel bravoure en enthousisame de wedstrijd ingaat. Je staat dan als je de tunnel uitkomt, na amper twee kilometer, eigenlijk al geparkeerd. Een beginnersfout."

Voor Butter is de Damloop een prima gelegenheid te testen hoe hij ervoor staat. Zijn piekmoment ligt over anderhalve maand als hij de marathon van New York loopt. Een Major League-wedstrijd waar hij zich kan plaatsen voor de Olympische Spelen van Tokio. In 2017 werd Butter zesde; een plek in de top-10 volstaat.

Tekst loopt verder onder de video

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

NH Sport zendt de Dam tot Damloop zondag van begin tot eind live uit. Het startschot bij de vrouwen klinkt om 10.19 uur; de manne vertrekken ruim zes minuten later. De tv-uitzending begint al om 10.00 uur en eindigt rond 17.00 uur als de laatste loper de 16,1 kilometer tussen de Prins Hendrikkade in Amsterdam en de Peperstraat in Zaandam heeft afgelegd.