Amsterdam

NL
V

Het gewone leven stopt even: Zaandam wordt langzaam overgenomen door Dam tot Damloop

19 september 2019, 11.55 uur

Zaterdag en zondag denderen 65000 sporters door Zaandam en dat betekent dat het gewone leven even stopt. Langzaamaan wordt de stad overgenomen door de Dam tot Damloop. Steeds meer dranghekken en verkeersborden verschijnen in de straat en in de Burgemeester in 't Veldpark is een heel tentendorp verschenen: het Dam tot Damdorp. Daar wordt nog volop aan gewerkt vandaag.

Rein de Groot loop bijna continu met een telefoon aan zijn hoofd. Overal zijn mensen die willen weten waar de laatste toiletten geplaatst moeten worden, waar de stroomkabels naar de tenten gebleven zijn en of er echt niet over het gras gereden mag worden met de vorkheftrucks. "Het antwoord daarop is nee, dat mag niet. Dit is een stadspark waar iedereen over een week weer in het gras moet kunnen liggen", aldus Rein. De marge waarbinnen het bedrijf Sport Vibes het Dam tot Damdorp mag bouwen, is niet zo groot.

Lees ook: Autistische Jakko (52) doet mee met Dam tot Damloop: "Hij is niet te stoppen"

Het dorp wordt gebouwd als een soort ui met schillen over elkaar. "Zo hou je als bezoeker steeds het gevoel van geborgenheid. Als de de ruimten te groot worden ziet het er snel leeg en kaal uit." Er schuilt nog een hele wetenschap achter de opbouw van een evenementendorp als dit. "Toiletten in zicht, anders doen ze het in de bosjes, vrije toegang voor hulpdiensten en een beetje privacy voor de bedrijven die personeelsleden en relaties laten meedoen aan de Dam tot Damloop. Iedereen die meedoet aan de Dam tot Dam op zaterdag en op zondag is hier straks welkom voor een feestje."

Lees ook: Susan is blind en rent de Dam tot Damloop: "Ik ben weleens gestruikeld”

Rein bouwt dit soort dorpen door het hele land. "De volgende klus is een obstacle run in Rotterdam." Maar dat duurt nog even; de bouwers hebben straks een week nodig om het Dam tot Damdorp weer op te ruimen. Daarna is het weer gewoon een park voor Zaandammers onder elkaar. 

NH Nieuws