Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Wiersum en collega trokken al eerder aan de bel: "Iedereen kon opeens een doelwit worden"

18 september 2019, 10.58 uur

In juni vorig jaar trok de vanochtend vermoorde advocaat Wiersum samen met zijn collega Bart Stapert nog aan de bel, omdat de twee vonden dat het Openbaar Ministerie onvoldoende in staat was om de veiligheid van de familie van de kroongetuige te garanderen. De strafrecht advocaat werd vanochtend rond 7.30 uur neergeschoten in Amsterdam. 

LIVE | Volg hier onze live-uitzending over de moord op Wiersum 

Een paar maanden daarvoor werd de broer van Nabil B. vermoord. Advocaat Bart Stapert stopte vervolgens met het vak. "De moord was een wake-upcall. Iedereen kon opeens een doelwit worden.", zei hij daarover in in een interview met de Volkskrant.

Lees ook: Advocaten reageren geschrokken na moord op Wiersum: "Nieuw hoofdstuk in brutaliteit van drugsmaffia"

"Hoewel de familie waarschuwde, hielden het Openbaar Ministerie en ik geen rekening met liquidaties. Of in ­ieder geval onvoldoende. Maar het is ook weer niet zo dat justitie helemaal niet had nagedacht over de mogelijke risico’s die de familie van Nabil liep", vertelt de oud-advocaat verder in het interview.  

Lees ook: Kroongetuige-advocaat Derk Wiersum (44) geliquideerd in Amsterdam

"Alleen dacht men eerder op het niveau van bedreigingen, of een steen door de ruit. De gedachte voor 29 maart was dat zoiets alleen in landen als Italië en ­Colombia voorkwam. De moord op Reduan [de broer van Nabil, red.] was voor het OM en mij een wake-upcall. Iedereen kon opeens een doelwit worden."