Ga naar Content
Noord-Holland

De Peiling: Vlees duurder maken om dierenwelzijn te vergroten?

18 september 2019, 10.28 uur · Aangepast 18 september 2019, 17.49 uur
Door: · Foto: Wakker Dier

Albert Heijn is door Wakker Dier uitgeroepen tot Liegebeest 2019. De supermarkt verkoopt kip, waarop 'meer ruimte' staat. Terwijl Albert Heijn met 16 kippen op één vierkante meter de kippen juist de minste ruimte geeft. Dierenwelzijn gaat vaak hand in hand met de prijs van vlees. Ben jij bereid meer te betalen?

Alternatieve plofkip
"Toen alle supermarkten in 2016 stopten met plofkip, hebben zij allemaal hun eigen ‘kip-concepten’ bedacht", zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier. "De Albert Heijn kip krijgt een A4-tje ruimte per kip, zonder daglicht. Zelfs Aldi geeft de kippen meer ruimte". De kippen hebben er volgens Hilhorst onder te lijden dat ze zo dicht op elkaar zitten. "De natte uitwerpselen kunnen dan niet drogen, waardoor de natte ammoniakrijke uitwerpselen bijten in de poten van de kippen. Dat veroorzaakt voetzweren."

Liegebeestverkiezing
Wakker Dier organiseert de Liegebeestverkiezing al elf jaar. De prijs is bedoeld voor bedrijven die consumenten om de tuin leiden met leugenachtige claims over dierenwelzijn. Daardoor krijgen echt diervriendelijkere en vaak duurdere producten geen kans."Het wordt tijd dat bedrijven die zich schuldig maken aan mooie praatjes eindelijk écht stappen gaan zetten voor dierenwelzijn. En niet het leed achter hun producten verbloemen met gelikte PR-taal", zegt Hilhorst.

Wat vind jij?
Is vlees nu te goedkoop? Moeten we het duurder maken om het dierenwelzijn te vergroten? Let jij op labels en voel je je om de tuin geleid door kreten als 'Meer ruimte'? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de
Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].