Ga naar Content
West-Friesland

Zuiderzeemuseum zoekt 'rolspelers' die niet vies zijn van toneelspel en klederdracht

17 september 2019, 13.38 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Zuiderzeemuseum

Het lijkt een leuke vrijwilligersfunctie waar mensen voor in de rij staan: in een rol kruipen van weleer en klederdracht mogen dragen, terwijl je mensen een plezierige dag laat beleven. Toch is het Zuiderzeemuseum naarstig op zoek naar 'rolspelers' voor het volgende seizoen.

"Misschien komt het omdat we mensen zoeken die echte interesse hebben in de Nederlandse lokale geschiedenis, zoals bijvoorbeeld de Watersnoodramp", vertelt communicatiemedewerker Willeke Otten. "Je moet in de trainingen behoorlijk wat informatie over deze tijd tot je nemen."

Lees ook: Gratis dagje Zuiderzeemuseum voor deelnemers Leger des Heils

De spoeling van het aantal vrijwilligers van museum wordt steeds dunner, waardoor ze nu een oproep doen. Waarom nu al? "Omdat de nieuwe mensen dan in de winter hun lessen krijgen", aldus Otten. "Elke nieuwe vrijwilliger krijgt zes keer een training. Het kan inderdaad best als een flinke investering worden gezien." 

In de huid kruipen
Als rolspeler kruip je in de huid van één van de historische personages die het Zuiderzeemuseum heeft bedacht. Het is een kwestie van toneel, improvisatie en het overbrengen van de geschiedenis. Vera Oortwijn speelt al 20 jaar de rol van Marretje Romkes: "Het is een leuke uitdaging om de bezoekers iedere keer weer kennis bij te brengen van het jaar 1905."

Lees ook: Extra parkeerplekken Zuiderzeemuseum op Enkhuizerstrand onzeker

Zuiderzeemuseum organiseert 18 september om 14.00 een informatiemiddag voor rolspelers. Het nieuwe museumseizoen start in april van volgend jaar. "Hopelijk komen er veel mensen langs."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!