Ga naar Content
West-Friesland

Museum van de 20e Eeuw neemt Amsterdam Museum op de hak vanwege 'Gouden Eeuw'

16 september 2019, 13.48 uur · Aangepast 16 september 2019, 14.23 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Museum Amsterdam / Museum van de 20e Eeuw

Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn heeft een mogelijk wat onherkenbaar ludiek bericht op hun Facebook-pagina geplaatst. "Museum 20e eeuw doet afstand van de naam 20e eeuw", meldt het museum. Een knipoog naar het Amsterdam Museum, dat afstand wil doen van de term 'Gouden Eeuw'.

"Ja, dit is een grap", vertelt directeur Hans Stuijfbergen. In West-Friesland zijn ze er niet zo happig op om mee te gaan in de heisa rondom de termen van de Gouden Eeuw. "Wij maken ons nooit zo druk over een woordje."

Sarcastisch
Hij plaatste op verschillende lokale Facebookpagina's een bericht dat het Museum van de 20e Eeuw zich niet meer wil associëren met de 20e eeuw. "Sarcastisch ja, maar niet iedereen had het gelijk door", zegt hij. Het museum gebruikte hiervoor het officiele bericht van het Amsterdams Museum en wijzigde hier en daar een woordje. "Gouden Eeuw vervangen voor 20e Eeuw, en klaar. Ach ja, soms houden we ervan om mensen in verwarring te brengen."

Tegenreactie
Maar het gaat Stuijfbergen vooral om de tegenreactie richting Amsterdam. "Nog even en je mag niks meer houden van het origineel. Wij zijn een nuchter museum en we maken ons niet druk over een woord wat al eeuwen bestaat."

Lees ook: Amsterdam Museum doet term 'Gouden Eeuw' in de ban

Niemand hoeft zich dus druk te maken over een eventuele naamswijziging van het Hoornse museum. "Het enige dat we in ons bestaan hebben veranderd aan onze naam is het schrijven van 'twintigste' naar '20e'."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!