Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Kwart van huurders zit financieel klem: geld besparen door niet te eten

13 september 2019, 11.53 uur · Aangepast 13 september 2019, 14.13 uur · Foto: Adobe Stock

Een kwart van de huurders heeft nauwelijks ruimte voor hun kosten van levensonderhoud. Dat zijn ruim 800.000 huishoudens, waarover het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zich grote zorgen maakt.

De organisatie kwam tot deze conclusie na bestudering van de inkomsten en uitgaven van 14.000 huishoudens.

Lees ook: Huurprijzen in Hoofddorp meest gestegen, Amsterdam nog steeds het duurst

Huurders met te hoge woonlasten bevinden zich volgens het Nibud voornamelijk in een sociale huurwoning. Het zijn veelal alleenstaanden, mensen met een uitkering en huurders tussen de 25 en 45 jaar oud.

Eten bespaard
Doordat woonlasten een te grote hap uit hun budget nemen, besteedt deze groep veel minder aan vrijetijdsuitgaven, vervoer en abonnementen. En als mensen daarbij nog ziek worden en hoge zorgkosten voor hun kiezen krijgen, wordt zelfs op het eten bespaard.

Lees ook: Wat moet het kabinet doen? Doe mee aan het NH Nieuws Panel Prinsjesdagonderzoek

Volgens het Nibud kunnen de armste huurders maximaal 425 euro aan woonlasten dragen. Het instituut rekende voor dat het plafond voor sociale huur op zo'n 710 euro ligt. De politiek moet volgens de organisatie ingrijpen. "Zorg voor meer betaalbare huurwoningen", aldus Nibud.

Spaarbuffer
Verder geeft de helft van de huurders aan moeite te hebben rond te komen, terwijl 40 procent financiële schaarste ervaart. Van huizenbezitters kampt slechts 8 procent met te hoge woonlasten. Ook heeft zo'n 79 procent van de kopers een minimale spaarbuffer die Nibud aanbeveelt van 3100 euro. Onder huurders beschikt 56 procent over dat bedrag.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!