Haarlemmermeer

OM eist in hoger beroep 18 jaar onvoorwaardelijk voor doodschieten Raja Draaisma

12 september 2019, 15.03 uur · Aangepast 12 september 2019, 16.42 uur · Foto: Eigen foto/NH NIeuws

Whatsapp

Het Openbaar Ministerie heeft vanmiddag in hoger beroep 18 jaar onvoorwaardelijk geëist tegen Ferry de G. (38) voor het doodschieten van zijn ex-vriendin Raja Draaisma. De ouders en 12-jarige dochter van de Hoofddorpse Raja hielden een emotionele toespraak tijdens de zitting.

In juni 2015 werd Raja bij haar huis in Hoofddorp door drie kogels om het leven gebracht. Al snel is haar ex-vriend verdachte in de zaak, die tijdens het proces zegt uit noodweer te hebben gehandeld. De rechter ging daar niet in mee en veroordeelde de nu 38-jarige man uiteindelijk tot twaalf jaar cel.

Lees ook: 12 jaar cel voor doodschieten Raja Draaisma

Het Openbaar Ministerie was het niet eens met de uitspraak die de rechter in 2016 deed. Die veroordeelde Ferry weliswaar voor doodslag op zijn ex-vriendin, maar achtte moord met voorbedachte rade niet bewezen. Daardoor viel zijn straf lager uit.

Nu is de eis 18 jaar onvoorwaardelijk. Het OM acht moord bewezen en ze storen zich aan de houding van de verdachte. Volgens hen werkt hij zich in een slachtofferrol. Het OM vindt 19 jaar een passende straf, maar geeft in de eis een jaar 'korting' om de vertraging die de zaak heeft opgelopen.

'De wereld op z'n kop'
De houding van De G. moet volgens het OM zwaar meewegen in de straf. Dat zei de advocaat-generaal voordat ze de eis uitsprak. Zij is van mening dat de man zich als slachtoffer probeert neer te zetten, en noemt dat "echt de wereld op z'n kop".

Bekijk hieronder een gedeelte van de strafeis die de advocaat-generaal vandaag in het Gerechtshof Amsterdam uitsprak.

Advocaat-generaal spreekt eis uit in hoger beroep Draaisma - NH Nieuws

Nabestaanden
Vandaag kregen de ouders en 12-jarige dochter van de omgebrachte Hoofddorpse de kans om te spreken in de rechtszaal. Tijdens de rechtszaak in 2016 gaven de nabestaanden ook een korte, emotionele toespraak. 

Lees ook: Emotionele toespraken in zaak Raja Draaisma: "Mama was altijd zo lief, ik mis haar"

De G. heeft volgens de rechtbank tijdens de vorige zaak op geen enkele manier laten zien dat hij spijt heeft. Ook verweet de rechtbank de volledig toerekeningsvatbare De G. dat hij zichzelf "steeds als slachtoffer presenteert en alle schuld bij zijn ex-vriendin neerlegt, om zo een negatief beeld van haar te scheppen". 

Whatsapp