Haarlem

Partij vindt dat wethouder Bloemendaal weg moet vanwege verkoop gymzaal

12 september 2019, 14.00 uur
Door Dimitri Walbeek · Foto: NH Nieuws/Dimitri Walbeek

Whatsapp

VVD-wethouder Nico Heijink moet per direct aftreden of worden weggestuurd, meent de fractie van Hart voor Bloemendaal. Heijink zou de gemeenteraad meerdere keren verkeerd hebben geïnformeerd rond de verkoop van een gymzaal in Bennebroek. Hij heeft volgen HvB informatie achtergehouden en feiten verdraaid.

De partij wil bovendien dat de gemeente de verkoop van de gymzaal terugdraait wegens misleiding van de gemeenteraad. De meerderheid van die raad heeft met de verkoop ingestemd.

Het zit Hart voor Bloemendaal dwars dat de gemeente de gymzaal zou hebben verpatst voor 20.000 euro aan een bevriende partij terwijl er veel meer voor te vragen is. Zo is de gemeente, al dan niet bewust, een dief van haar eigen portemonnee geweest, meent de partij.

Lees ook: Omwonenden gymzaal Bennebroek slepen notaris voor rechter

Het bewijs daarvan zou onder meer zijn dat een deel van het St. Luciaklooster in hetzelfde dorp voor meer dan twintig keer het bedrag te koop staat. De partij vergelijkt de twee verkopen met elkaar en trekt daar de conclusie uit dat er iets faliekant verkeerd is gegaan. Volgens HvB heeft de gemeente erop aangestuurd de gymzaal zo goedkoop mogelijk te verkopen. Hart voor Bloemendaal beweert dat partijen zich hebben gemeld die een veelvoud van de 20.000 euro willen betalen. 

Amicaal
De wethouder zou hebben gelogen dat de gymzaal er zeer slecht aan toe is. Bovendien krijgt de partij een rare smaak in de mond van de toon in het dossier tussen koper en verkoper. Die was veel te amicaal. "Dat is strijdig met zakelijkheid en onafhankelijkheid en het doet toch het ergste vermoeden. Namelijk dat deze transactie niet marktconform is en dat er een partij is of meerdere partijen zijn die hier aanzienlijk van profiteren. We praten tenslotte wel over een object dat gewild is midden in de Randstad", schrijft Hart voor Bloemendaal.

De gemeente Bloemendaal heeft uitgebreid gereageerd op de beschuldigingen. Daaruit blijkt de gemeente vindt dat zij alles netjes heeft gedaan en dat het pand moeilijk verkoopbaar bleek. Hieronder de hele reactie van Bloemendaal:

Reactie gemeente
De verkoop van de voormalige gymzaal aan de Kerklaan in Bennebroek heeft zorgvuldig plaatsgevonden met inachtneming van de meest ruime democratische besluitvorming. Uit zorgvuldigheid is de gemeenteraad in de gelegenheid gesteld om haar wensen en bedenkingen te uiten over de verkoop. Meerdere partijen hebben hier gebruik van gemaakt. Hierna heeft de gemeenteraad besloten om geen wensen en bedenkingen mee te geven aan het college. Daarmee spreken zij in meerderheid hun steun uit voor het voorgenomen besluit van het college.

Er zijn diverse lokale taxateurs gevraagd om een taxatie te doen, zij hebben besloten om de taxatie niet uit te voeren. Gebouwen zonder woonfunctie vergen een andere expertise, waar niet iedere taxateur over beschikt. Taxateurs van Savills hebben deze expertise wel. Zij doen hun taxaties onbevooroordeeld en laten zich niet sturen door de opdrachtgever. De verkoopprijs is gebaseerd op het taxatierapport waarin de waarde van het pand bij een maatschappelijke bestemming is bepaald op € 20.000,-. Hierbij is rekening gehouden met de ingesloten ligging, mogelijkheden qua bestemming (geen woningbouw en commerciële activiteiten mogelijk), verplichting om een ruimte voor de buurttuin te realiseren, sloopkosten etc. Dit verklaart ook het verschil met nabij gelegen gebouwen met een andere prijsindicatie.

De wethouder heeft eventuele gegadigde opgeroepen om zich te melden. Dit n.a.v. de opmerkingen van mevrouw M. Roos, raadslid van Hart voor Bloemendaal, dat zij meerdere geïnteresseerden kende, die graag meer zouden betalen dan de getaxeerde waarde van €20.000. Helaas hebben deze personen zich nooit tot de wethouder gewend. 

Whatsapp