IJmond

Geen A9-aansluiting voor Heiloo door strengere stikstofwetgeving

11 september 2019, 11.39 uur · Aangepast 11 september 2019, 11.50 uur · Foto: NH Nieuws

Whatsapp

De aanleg van een afslag op de A9 ter hoogte van Heiloo gaat niet door vanwege de strengere stikstofwetgeving. De afslag zou Heiloo met de snelweg verbinden: een plan waarover al sinds 1962 over gediscussieerd wordt. Aan dit project hangt een prijskaartje van ongeveer veertig miljoen euro.

De Raad van State (RVS), de hoogste bestuursrechter in Nederland, besloot eind mei dat het Nederlandse programma om stikstof aan te pakken, niet voldoet. De Nederlandse aanpak bleek in strijd met Europese regels. Hierdoor kan de aanleg van de afslag niet meer doorgaan, besloot de RVS vandaag. 

Lees ook: Streep door miljoenenprojecten: aansluiting A9 bij Heiloo, kustdorp Petten én sportcomplex Egmond aan den Hoef

Dat terwijl er al begonnen was met de aanleg van de afslag. Zo moest er een oude, traditionele stolpboerderij verhuizen om plaats te maken voor de toegangsweg. Ook was er begin dit jaar al begonnen met het kappen van bomen.

Tekst gaat verder onder foto van verhuizing van oude stolpboerderij

De toekomst van het plan ligt nu in het ongewis. Ook andere projecten in Noord-Holland krijgen te maken met de stikstofwetgeving: in totaal 650 projecten. 

Zorgen
Op Facebook wordt bezorgd gereageerd op het nieuws. Inwoners van Heiloo zijn bang voor drukkere straten en luchtvervuiling. "Dan rijden er meer auto's door de dorpen Heiloo, Limmen en Uitgeest. Alsof dat zo goed is voor de luchtkwaliteit", aldus een bezorgde inwoonster. Iemand anders reageert: "Zonde van al die bomen die hier voor gekapt zijn."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp