Haarlem

NL
V

Vijf vragen over 'staking' bij Spaarne Ziekenhuis in Haarlem

11 september 2019, 11.02 uur
Door Dimitri Walbeek · Foto: FNV

Personeel van het Spaarne Ziekenhuis in Haarlem demonstreert vanmiddag voor een beter loon en betere werkomstandigheden. In navolging van collega's in andere Noord-Hollandse ziekenhuizen leggen ze het werk even neer. Nu nog patiëntvriendelijk, maar eind september gaan ziekenhuizen zondagsdiensten draaien.

Vijf vragen aan een van de deelnemers aan de demonstratieve werknemersbijeenkomst vandaag, Irma Wardenier.

Waar staken jullie voor?
"Op 1 april liep onze cao af en werkgevers en werknemers komen maar niet tot elkaar. Wij willen loonsverhoging en betere werkomstandigheden. We zitten in de zorg vast in vicieuze cirkel. De zorg is leuk en mensen komen er graag werken. Maar je werkt erg onregelmatig en wordt vaak opgeroepen, omdat er niemand anders is. Als je de lonen ook makkelijk elders kan verdienen, dan zijn de mensen ook snel weer weg. En zo komt de werkdruk op de overgebleven schouders te liggen."

Lees ook: Patiënten nu nog ontzien bij actie ziekenhuispersoneel Den Helder: 'Anders radicale stakingen'

Verplegenden die staken dat is toch vrij bijzonder?
"Ja, dat doen we niet zo snel in de zorg. Het gros is zo dienstverlenend ingesteld dat ze niet snel het werk stil willen leggen." 

Waarom staken jullie in je eigen tijd?
"Ja, nu nog wel. We onderbreken ons werk in onze pauze van half één tot één. Bij andere ziekenhuizen zie je ook dat medewerkers in actie komen en dat zijn nu nog steeds ludieke dingen geweest. Maar ergens eind september gaan ziekenhuizen, als er geen betere cao is, bij wijze van staking doordeweeks zondagsdiensten draaien. Alleen de afdeling Spoed blijft dan gewoon normaal doorwerken."

Lees ook: Verpleegkundigen Tergooiziekenhuizen staken voor betere cao

Dan gaan patiënten dus ook iets merken van werkonderbrekingen?
"Ja. Vandaag merken patiënten niet veel dat we een demonstratieve werknemersbijeenkomst houden. Als we zondagsdiensten gaan draaien, wordt dat anders. Dan zijn er minder operaties en is er minder personeel aanwezig."

Zijn de artsen een beetje solidair?
"Ja, wel degelijk. Wij hebben vanochtend geflyerd en toen spraken ook artsen hun steun uit. Zij hebben onze ondersteuning hard nodig. Ook dokter-assistenten hebben een hoge werkdruk. Dus ik verwacht zeker ook artsen tijden de demonstratie."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!