Start van hoofdcontent

West-Friesland

nl
V

Enkhuizer Jelle (26) is de beste palingroker van Nederland: "Erkenning voor mijn werk"

10 september 2019, 12.07 uur · Aangepast 10 september 2019, 12.18 uur
Door Lotte Stekelbos · Foto: Jelle Dekkers

De 26-jarige Jelle Dekkers uit Enkhuizen is afgelopen zaterdag verkozen tot de beste palingroker van het land, tijdens de Nederlandse Kampioenschappen in Kortenhoef.

Jelle nam het daarbij op tegen honderdtwintig andere deelnemers. Tijdens het Nederlands kampioenschap paling kreeg elke deelnemer zes palingen, die ze zelf moesten zouten en roken. 

Lees ook: Terugkijken: NH Events bij NK Palingroken in Kortenhoef

De jury beoordeelde Jelle zijn paling op de rooksmaak, de kleur van de filets, de zoutsmaak en hoe de vissen eruit zagen. "Ik heb voornamelijk gewonnen vanwege de goede rooksmaak en het zelf zouten", vertelt Jelle aan NH Nieuws. 

Waardering voor het vak
Veel oefenen was niet nodig voor Jelle. Hij rookt al tien jaar paling en dit doet hij bijna elke dag. "Ik oefen simpelweg door ook gewoon mijn werk te doen", vertelt hij. Toch is hij wel erg blij met de prijs. "Het is een waardering voor je vak, een soort erkenning. In 2016 heb ik ook gewonnen, maar dan denken mensen misschien nog dat dat een toevalstreffer was. Dus dat het nu weer is gelukt is extra leuk."

Makkelijk verkopen
In het dagelijks leven werkt Jelle bij Schilder Vis in Enkhuizen. In het weekend trekt hij daarnaast de markten op en verkoopt hij paling. Dat hij nu Nederlands kampioen is geworden, helpt de handel absoluut. "In de kraam maak ik het wel kenbaar. Het verkoopt wat makkelijker. Klanten hebben sneller vertrouwen dat de vis goed is."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!