Ga naar Content
West-Friesland

Staverse Poortje straks weer als nieuw, maar eerst nog even klimmen

8 september 2019, 17.00 uur
Door: Sander Huisman · Foto: Henk Kroeb

De restauratie van het Staverse Poortje, waar al jaren door diversen partijen over gesteggeld wordt, gaat beginnen. Het poortje zal de komende maanden stevig aangepakt worden en wordt aan een serieuze renovatie blootgesteld.

Omdat werkzaamheden altijd gepaard gaan met overlast, zal de passerende wandelaar voorlopig even moet klimmen. Er is een geïmproviseerde route aangelegd over de zeemuur heen. Op zich een prima alternatief ware het niet dat de aluminium onder delen waar de constructie van samengesteld is, het nodige geluid produceert.

Het Staverse Poortje is een monument en in eigendom van de gemeente Enkhuizen, het poortje geeft toegang tot de jachthaven en het naastgelegen restaurant. De muur langs de Wierdijk behoort als zeewering aan het Hoogheemraadschap Noordhollands Noorderkwartier toe.

Het Staverse poortje is een in 1833 herbouwde omlijsting van een poortje dat vroeger toegang gaf tot een brug tussen de Wierdijk en de houten beschoeiing die op enige afstand evenwijdig aan de bemuurde dijk in zee liep.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!