Haarlem

Oplossing voor parkeergarage Marsmanplein na bijna twee jaar in zicht

6 september 2019, 15.29 uur · Aangepast 12 september 2019, 15.56 uur
Door Dimitri Walbeek · Foto: NH Nieuws

Na het instorten van een parkeergarage in Eindhoven moest een zelfde garage onder winkelcentrum Marsmanplein in Haarlem ook dicht. Te gevaarlijk, meende de gemeente. Na een tijdje kon de garage weer open, maar met 70 parkeervakken minder: op die plekken staan 1135 stempels om de betonnen vloer te stutten. Die situatie duurt nu al bijna twee jaar.

De Marsman-garage is overgegaan van eigenaar en daar zit het probleem. Geen van beide vastgoedbedrijven wil de rekening oppakken voor het sterker maken van de vloer boven de garage. Die rekening kan oplopen van vier ton tot 1,5 miljoen euro.

Lees ook: 'Onveilige' parkeergarage Haarlem op slot door vloerconstructie

Franchise-ondernemer Han Bouwens van de Albert Heijn op het Marsmanplein verliest hierdoor volgens eigen zeggen al die tijd 15 procent van zijn omzet. Andere winkeliers hebben er ook last van dat een deel van de parkeerplaatsen niet te gebruiken zijn.

Druk op de zaak
Bouwens heeft Albert Heijn Vastgoed nu zover gekregen dat deze druk op de zaak zet. Binnen twee weken praat AH Vastgoed met de twee partijen over wie de rekening oppakt.

Lange tijd was ook de discussie op welke manier de garage 'gered' moest worden, maar daar zijn de deskundigen het ondertussen wel over eens. Volgens Bouwens is de garage binnen een maand te repareren.

Lees ook: Haarlemse parkeergarage met 'onveilige' vloerconstructie weer open

Bouwens is blij dat hij nu een doorbraak heeft geforceerd. "Deze kwestie kan en mag niet over de rug van winkeliers en klanten worden uitgespeeld. Het zou op deze manier nog jaren kunnen gaan duren."

Achteruitgang
Winkelcentrum Marsmanplein heeft flinke klappen gekregen door het gedoe met de parkeergarage, zegt Bouwens. "Dit is achteruitgang. Er zijn al winkels de afgelopen jaren gesloten, terwijl winkelcentrum Marsmanplein sinds 2013 compleet vernieuwd open is gegaan. AH Bouwens en Winkeliersvereniging Marsmanplein willen weer een normale gezonde situatie." 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!