Sport

NL
V

Butter en Choukoud Nederlandse blikvangers op Dam tot Damloop

6 september 2019, 10.48 uur · Aangepast 18 september 2019, 14.15 uur · Foto: ANP/Olaf Kraak

Michel Butter en Khalid Choukoud doen allebei mee aan de Dam tot Damloop, die zondag 22 september wordt gelopen. De twee Nederlandse atleten vinden de loop tussen Amsterdam en Zaandam goed passen in hun voorbereiding op een najaarsmarathon.

Choukoud is de Nederlander die op de afstand van de loop (10 Engelse Mijl) de snelste tijd heeft staan: 46.18. Dit record pakte hij afgelopen weekend in Tilburg. De Noord-Hollandse Butter kan de Damloop goed gebruiken als voorbereiding voor de marathon van New York. De atleet uit Castricum doet al voor de twaalfde keer mee aan de Dam tot Damloop. Ook Stan Niesten uit Beverwijk en Roy Hoornweg gaan voor een hoge klassering in de nationale strijd.

Naast de Nederlandse toppers staan er ook dit jaar weer voldoende sterke buitenlandse atleten aan de start van Nederlands grootste hardloopevenement. Zo maakt Koen Naert - Belgisch kampioen op de halve marathon - zijn debuut op het evenement en heeft de organisatie ook onder andere Ayele Abshero, Chala Regasa (beiden Ethiopië) en Napoleon Solomon (Zweden) vastgelegd. 

Live te volgen
De start van de Dam tot Damloop is zondag 22 september om 10.19 uur op de Prins Hendrikkade in Amsterdam. De vrouwen starten 6.04 minuten eerder dan de mannen, het verschil tussen de parcoursrecords bij de Dam tot Damloop. De wedstrijd is live te volgen op NH en AT5.