Schiphol

Brussel akkoord met verdelen vluchten tussen Schiphol en Lelystad

6 september 2019, 07.07 uur · Aangepast 6 september 2019, 08.14 uur · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Whatsapp

De Europese Commissie heeft ingestemd met de regeling die het mogelijk maakt om vluchten te verdelen tussen Schiphol en Lelystad Airport.

Dat blijkt uit een pdf van het conceptbesluit dat in handen is van en online is gezet door de NOS. De lidstaten zijn akkoord gegaan, blijkt uit de brief. Daarmee is een van de belangrijkste hobbels voor het opengaan van de luchthaven genomen.

De luchthaven in Lelystad zou aanvankelijk al in 2020 open moeten gaan, maar dat moest mede door het uitblijven van toestemming uit Brussel worden uitgesteld.

Lees ook: Lelystad Airport volgend jaar nog niet open

Stikstofuitspraak
Door de toestemming uit Brussel zijn nog niet alle problemen opgelost. Bewonersgroepen in Gelderland en Overijssel willen dat de luchthaven pas opengaat als het luchtruim opnieuw is ingedeeld en de geplande laagvliegroutes zijn verdwenen. Ook de stikstofuitspraak van de Raad van State kan voor problemen zorgen.

De actiegroepen zijn niet blij dat de Europese Commissie heeft ingestemd met de regeling. "Het ziet er niet goed uit. Dit is slecht nieuws. Dit willen we niet. Het is verschrikkelijk en heel jammer dat deze hobbel genomen is", zegt Jaap Kloosterziel van de stichting Red de Veluwe tegen het NOS Radio 1 Journaal.

'Lopende procedure'
Het ministerie wil niet reageren op de inhoud van het document dat naar buiten is gekomen. "We hebben het oordeel van de commissie nog niet", zegt een woordvoerder. "De notificatieprocedure, die vertrouwelijk is, loopt." De Commissie publiceert voor eind september haar officiële besluit.

Lees ook: Afgekeurd stikstofbeleid 'nieuwe hobbel' voor snelle oplevering Lelystad Airport

Tegen die tijd hoopt het kabinet ook beter inzicht te hebben in de omvang van en mogelijke oplossingen voor het stikstofprobleem. Een commissie onder leiding van oud-minister Johan Remkes doet daar momenteel onderzoek naar.

Voorrang op Lelystad
In de regeling staat onder meer dat luchtvaartmaatschappijen die bereid zijn vluchten op Schiphol op te geven, voorrang krijgen op Lelystad. Voorwaarde is wel dat ze de vluchten op Schiphol teruggeven aan de slotcoördinator op Schiphol of zelf gebruiken voor overstapvluchten. Dit is geldig tot een totaal van 25.000 vluchten per jaar.

Na drie jaar volgt een evaluatie. Doel van deze verkeersverdelingsregel is ervoor te zorgen dat er minder vakantievluchten vanaf Schiphol vertrekken, zodat er ruimte ontstaat voor groei van zakelijke en overstapvluchten op de luchthaven.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp