Start van hoofdcontent

Haarlem

nl

Bloemendaal trekt aan rem: meer Formule 1-treinen okay, maar niet meer overlast

6 september 2019, 10.36 uur · Aangepast 6 september 2019, 11.16 uur
Door Dimitri Walbeek · Foto: ANP

Als de NS meer treinen inzet tijdens het Formule 1-weekeinde volgend jaar dan moet de overlast zo min mogelijk zijn voor omwonenden aan het spoor in Overveen. De gemeenteraad staat als één blok achter die boodschap.

Alle aanwezige raadsleden namen gisteravond een motie aan om de wethouder met die boodschap op pad te sturen. Meer treinen is prima, maar alleen als de overlast 'niet of nauwelijks' toeneemt.

Lees ook: Formule 1 in Zandvoort: wat te doen met de spoorwegovergang in Overveen?

Wethouder Henk Wijkhuisen noemde daarbij als voorbeeld het plaatsen van geluidsschermen langs het spoor.

Een tweede boodschap die de wethouder mee kreeg, is dat de hogere frequentie treinen alleen tijdens grote evenementen mogen rijden. Het mag geen 'structureel karakter' krijgen, zoals bijvoorbeeld op alle zomerse dagen voor strandtoeristen. Deze evenementen mogen alleen aangewezen worden in overleg met de gemeente Bloemendaal.

Lees ook: Verzet Overveners tegen 'spoorplan' Formule 1: "24 treinen per uur is veel te veel"

Omwonenden maken zich zorgen omdat ProRail spreekt van het opschroeven van het aantal treinen tussen Haarlem en Zandvoort naar 24 per uur, twaalf heen en twaalf terug. Daar moet het spoor dan wel eerst klaargemaakt voor worden. Wijkhuisen wijst erop dat het nog lang niet zeker is of die 24 treinen per uur er komen. ProRail heeft daar nog geen geld voor.

De omwonenden zijn ook bang dat die treinen in het eerste F1-weekend van mei 2020 harder gaan rijden - en dus meer geluid maken - omdat ze niet hoeven af te remmen voor een stop op station Overveen.

Gesloten
Ook maken Overveners zich druk om de leefbaarheid in het dorp omdat de spoorbomen bij de overweg in Overveen nagenoeg het hele uur gesloten zullen zijn. Ook is de vraag of de hulpdiensten dan nog wel overal snel bij kunnen zijn. Ook de overlast hiervan moet van de gemeenteraad tot een minimum worden beperkt.

Wijkhuisen moet met de aangenomen motie onder de arm naar het volgende overleg met Zandvoort en ProRail/NS om zich daar hard te maken voor de wensen van de gemeenteraad.

Ook moet hij in overleg treden met betrokken partijen en zo aandacht te vragen voor 'de eefbaarheidsproblematiek' tijdens de Formule 1 voor zowel de bewoners aan het spoor als de aan- en omwonenden van de doorgaande wegen in Bloemendaal.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 630093003!