Ga naar Content
Zaanstreek-Waterland

Zaanstad zet per direct extra personeel in bij beweegbare bruggen na vernietigend rapport

4 september 2019, 12.13 uur · Aangepast 4 september 2019, 16.13 uur
Door: · Foto: Hulpdensten na het brugdrama in 2016 | ANP

De gemeente Zaanstad zet per direct extra beveiligingspersoneel in bij alle beweegbare bruggen in de gemeente. Aanleiding hiervoor is het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), waarin staat dat de gemeente te weinig maatregelen heeft genomen na het brugdrama in 2018.

Op 28 november vorig jaar liepen een 77-jarige man en zijn 78-jarige echtgenote over de Bernhardbrug, toen die plotseling openging. Ze vielen beiden van grote hoogte van de brug. De vrouw kwam op het asfalt terecht, de man viel in de Zaan. Hij werd door drie redders uit het water gehaald.

Uit onderzoek blijkt nu dat de brugwachter het echtpaar niet heeft gezien. 

Lees ook: Onderzoeksraad: gemeente Zaanstad doet nog altijd te weinig na brugdrama's

Het ongeluk op de Bernhardbrug staat niet op zichzelf. Vier jaar geleden kwam de 57-jarige Marijke Fontijn om het leven toen een andere Zaanse brug, de J.M. den Uijlbrug, plotseling openging. De vrouw kwam van grote hoogte op het asfalt terecht. Ook zij werd over het hoofd gezien door de brugwachter. 

190904N_0001_BRUGGEN_HANDHAVING - NH Nieuws

Al een tijd lang belooft Zaanstad om technische verbeteringen te verwezenlijken bij alle Zaanse bruggen, om dit soort ongelukken te voorkomen. De OVV geeft de gemeente er in het vandaag uitgebrachte rapport flink van langs, want hoewel 'Zaanstad voortvarend is begonnen, is de aandacht nu verslapt'.

Zaanstad zegt nu de conclusies uit het rapport te omarmen. "Wij trekken samen op met de Onderzoeksraad en andere instanties om tot een goede landelijke normering te komen om de veiligheid van inwoners bij het gebruiken van beweegbare bruggen te waarborgen."