Ga naar Content
Sport

Jonker blij met Telstar-aanwinst: 'Hoorde bij beste drie van jeugdopleiding Arsenal'

3 september 2019, 14.25 uur · Aangepast 3 september 2019, 16.37 uur
Door: · Foto: ANP/ Clemens Bilan

Telstar verraste maandag met het aantrekken van Barcelona-belofte Marcus McGuane. De 20-jarige Engelsman wordt voor een seizoen gehuurd van de Catalanen. Coach Andries Jonker van Telstar is erg te spreken over de komst van de middenvelder, die hij nog kent van zijn tijd als hoofd jeugdopleiding bij Arsenal.

McGuane en zijn broer belden zelf naar de trainer van Telstar, vertelt Jonker: "Voordat ik bij Telstar tekende, nam de familie al contact met me op omdat Marcus ergens anders wilde spelen. Later vertelde ik dat ik inmiddels begonnen was bij Telstar, maar dat vonden ze niet het niveau van Marcus. Ze vroegen wel of hij, als er geen andere oplossing kwam, dan wel bij mij mocht voetballen."

"Ik ben er blij mee"
"Uiteindelijk kwam er een prima aanbieding van Hajduk Split. Maar hij gaf er de voorkeur aan om naar Telstar te gaan en heeft Split afgezegd. Hij wil per se bij Telstar voetballen en hij is er heilig van overtuigd dat hij daarmee een goede stap zet in zijn carrière. Ik heb ook Patrick Kluivert (hoofd opleiding bij Barcelona red.) gesproken en ook hij is dermate onder de indruk dat de club hem ook niet kwijt wil. Ik ben er blij mee."

Toptalent 
Jonker weet dat McGuane veel kwaliteit in huis heeft: "Bij Arsenal heb je ruim 200 jongens onder je hoede, en ik zag daar drie jongens waarvan ik dacht die halen het Emirates Stadium en gaan voor het het Engels nationale elftal spelen. Marcus was één van die drie. Hij was echt absoluut een toptalent in de jeugdopleiding."

Mannenvoetbal
Daarna volgde een overstap naar Barcelona. ''Dat is een zeer verleidelijke stap'', zegt Jonker, die als assistent-trainer voor de Blaugrana werkte. ''Maar als jong talent moet je niet te lang in een jeugdteam blijven spelen. Op een gegeven moment zijn jongens als McGuane toe aan mannenvoetbal.''