Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Zes aanhoudingen na ontruiming Lutkemeerpolder

2 september 2019, 21.23 uur
Door AT5 · Foto: AT5

De politie hield vandaag zes activisten aan die weigerden te vertrekken uit de Lutkemeerpolder in Amsterdam. De activisten - die protesteren tegen de komst van een groot bedrijventerrein - werden vanochtend al gesommeerd te vertrekken.

Toen vanmiddag duidelijk werd dat de actievoerders echt niet vrijwillig zouden vertrekken, begonnen agenten zich voor te bereiden op de daadwerkelijke ontruiming. Tientallen activisten werden daarbij verwijderd.

Lees ook: Weggestuurde actievoerders Lutkemeerpolder weigeren te vertrekken

Vastgeketend
De actievoerders deden er alles aan om te voorkomen dat de ontruiming snel ging. Een enkeling moest aan handen en voeten worden weggevoerd, terwijl andere activisten vastgeketend zaten aan speciaal voor de ontruiming opgerichte houten barricades. 

Uiteindelijk werden er vanmiddag vier mensen gearresteerd. Twee andere activisten volgden later, omdat ze nog vastgeketend zaten. Daar kwam een speciale eenheid aan te pas. 

Polder behouden
De Lutkemeerpolder werd ontruimd omdat de gemeente hier een groot bedrijventerrein gaat bouwen. Activisten proberen al jaren te voorkomen dit doorgaat, omdat zij de polder willen behouden zoals hij is.