Schiphol

FNV: Eerste staking KLM succesvol, meer acties op komst

2 september 2019, 13.44 uur · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Whatsapp

Vakbond FNV kijkt tevreden terug naar de eerste staking van het grondpersoneel van KLM van vanochtend. Honderden medewerkers legden tussen 8.00 en 10.00 uur het werk neer en kwamen naar de manifestatie voor Schiphol, terwijl de vertragingen en annuleringen opliepen. Volgens FNV blijft het deze week niet bij één staking.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Volgens KLM moesten 56 vluchten binnen Europa worden geannuleerd en liep de vertraging voor intercontinentale vluchten op tot zo'n twee uur. Het was het bagage-, platform-, cargo-, sleep- en technisch personeel van KLM dat vanochtend het werk twee uur lang neerlegde.

Lees ook: Nog rustig op Schiphol ondanks staking, wel meer vluchten geannuleerd

FNV en KLM liggen met elkaar overhoop over het salaris, de roosters en de vaste contracten van de grondmedewerkers. KLM wil het personeel dit jaar een salarisverhoging van drie procent bieden. Daarna zouden de medewerkers respectievelijk twee en een procent per jaar erbij krijgen. FNV neemt geen genoegen met een percentage onder de vier.

FNV-bestuurder Jan van den Brink weigert te accepteren dat KLM terughoudend is met haar loonbod vanwege een tegenvallend toekomstperspectief. "Als het nu goed gaat met KLM, dan horen de medewerkers ook hun deel daarvan te krijgen", aldus Van den Brink.

Tekst gaat verder onder de video

Staking bij KLM-grondpersoneel - NH Nieuws/Doron Sajet

Deze week meer stakingen
Tijdens de manifestatie op Schiphol waarschuwde FNV-campagneleider Joost van Doesburg dat als KLM niet binnen enkele uren met een beter voorstel komt, dat nieuwe acties vandaag nog worden voorbereid. Bestuurder Van den Brink sluit niet uit dat die acties langere werkonderbrekingen worden en zullen deze week nog plaatsvinden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp