Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Aanslagpleger Amsterdam Centraal had Nederlanders willen raken

2 september 2019, 13.13 uur

Jawed S., die vorig jaar op Amsterdam Centraal Station twee Amerikanen neerstak, zegt dat hij een fout heeft gemaakt dat hij geen Nederlandse slachtoffers heeft geraakt. Hij wilde met zijn terroristische aanslag Nederlanders aanvallen, omdat die in zijn ogen niks deden tegen de beledigingen die Geert Wilders uitte richting zijn profeet.

Op de vraag van de rechter of zijn aanval geslaagd was geweest als de slachtoffers Nederlands waren, antwoordde de 20-jarige S. bevestigend. Eerder zei hij dat hij "wrede en oneerlijke mensen" wilde doden en dat het niet zijn bedoeling was geweest de Amerikanen iets aan te doen.

Lees ook: Rechtszaak terreuraanslag Amsterdam Centraal van start

De verdachte van Afghaanse afkomst herhaalde tijdens de eerste dag van het proces keer op keer dat hij met de trein vanuit Duitsland naar Nederland was gekomen om zijn "religie te beschermen". "Ik wilde duidelijk maken dat jullie mijn religie met rust moeten laten. Als jullie dat niet doen, dan moet je zijn voorbereid op dit soort acties."

Aanleiding voor de aanslag was de door Wilders uitgeschreven (en later afgeblazen) cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed.

AT5 maakte in samenwerking met Nieuwsuur onderstaande reconstructie van de aanslag