Ga naar Content
Gooi

Singer Laren krijgt onbekend meesterwerk cadeau: vanaf morgen te zien in museum

2 september 2019, 10.24 uur
Door: · Foto: Singer Laren

Singer Laren heeft een aquarel van Anton Mauve (1838 - 1888) geschonken gekregen. Het werk, Aan de ploeg, was jarenlang in familiebezit en dus niet te zien.

Het schilderij is onderdeel van de tentoonstelling 'Weer en wind. Avercamp tot Willink', meldt het museum. Die expositie, waar ook werken van Hendrick Averkamp en Piet Mondriaan deel van uitmaken,  opent morgen de deuren. 

Lees ook: Zo komt de nieuwe vleugel van Museum Singer Laren eruit te zien 

De monumentale aquarel van Mauve dateert van rond 1880 en werd kortgeleden aan Singer Laren geschonken uit de nalatenschap van Ralph J.A. de Jong-Mellon, wiens vader en grootvader compagnon waren bij kunsthandel Firma J. A. Van Wisselingh & Co (opgericht in 1888).

Sinds het werk aan het begin van de twintigste eeuw werd gepubliceerd als een van Mauves hoogtepunten was het van de radar verdwenen.

Lees ook: Museum Singer Laren blij met miljoenenschenking: "Is hier ontstaan en moet hier te zien zijn"

Mauve woonde en werkte van 1882 tot 1889 in kunstenaarsdorp Laren, dat aan de grote Nederlandse impressionist de bijnaam 'Het land van Mauve' dankt. Hij begon in Haarlem als romantisch dierschilder en ontwikkelde zich tot virtuoos buitenschilder, die ter plekke het leven van de eenvoudige plattelandsbevolking vastlegde. In zijn Haagse periode kwam Vincent van Gogh, een aangetrouwde neef, bij hem in de leer.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!