Ga naar Content
Amsterdam

Halsema over arrestatie zoon: "Ik wil dat hij weet dat zijn moeder hem verdedigd heeft"

31 augustus 2019, 14.20 uur
Door: AT5 · Foto: ANP

Femke Halsema blikt in AT5's Het Gesprek met de Burgemeester voor het eerst terug op het nieuws dat medio augustus naar buiten kwam over de aanhouding van haar zoon en de open brief aan alle Amsterdammers die ze daarop schreef. "Je hebt te maken met een 15-jarige jongen voor wie dit afschuwelijk is."

Op 14 augustus bericht De Telegraaf over de 15-jarige zoon van de burgemeester die in het weekend van 14 en 15 juli werd aangehouden. Volgens de krant zou hij 'een gewapende inbraak' hebben gepleegd op een leegstaande woonboot. Nog voordat het nieuws 's ochtends in de krant staat, besluit Halsema die nacht nog om zich via een open brief tot de Amsterdammers te richten.

Privéaangelegenheid
De berichtgeving klopt volgens haar niet. "Mijn zoon heeft geen gewapende inbraak gepleegd", is ze stellig in de brief. Ook meldde de krant dat er sprake zou kunnen zijn van een doofpot omdat het incident niet naar buiten werd gebracht. Ook daarover is de burgemeester in de brief duidelijk. "Er is geen sprake van een doofpot. Echt een privéaangelegenheid", benadrukt Halsema in het Gesprek met de Burgemeester. Het is wat haar betreft dan ook de enige en laatste keer dat ze er op tv een interview over heeft gegeven. 

Lees ook: Zoon Halsema in juli opgepakt, burgemeester boos over berichtgeving

Toch zegt ze dat ze niet anders kon. "Natuurlijk had ik het liever niet naar buiten gebracht. Maar omdat er flagrante leugens instonden over mijn zoon kon ik dat niet laten gaan. Want je hebt te maken met een 15-jarige jongen voor wie dit afschuwelijk is, een nachtmerrie is. Ik kon niet anders op dat moment dan hem niet nog meer te belasten met mijn positie dan toch al was gebeurd."

Moeder
De burgemeester vertelt verder dat het incident haar en haar gezin raakte: "Ik kon die nacht niet slapen. Mijn zoon sliep. Ik dacht: als hij wakker wordt, dan wil ik dat hij weet dat zijn moeder hem verdedigd heeft. De tweede reden was dat ik het heel noodzakelijk vond dat de Amsterdammers wisten, dat ik, als er zo'n privékwestie speelt, mijn ambt nooit zou gebruiken."

Lees ook: Politie start onderzoek naar lekken informatie over aanhouding zoon Halsema

Halsema laat weten dat ze de brief schreef als burgemeester én als moeder. "Er zaten twee elementen in. Het eerste deel van de brief bevatte een uitleg over mijn zoon waarbij ik me strikt bij de strafbare feiten heb gehouden. Het tweede deel van de brief ging over hoe ik omgegaan ben met mijn verantwoordelijkheden als burgemeester in deze kwestie. Dat vond ik ook nodig, omdat in de krant de indruk was gewekt dat ik misbruik had gemaakt van mijn bevoegdheden en dat trok ik me heel erg aan."

Afspraken met driehoek
Verder geeft Halsema aan direct na de aanhouding intern te hebben gehandeld. "Ik heb het integriteitsbureau onmiddellijk gewaarschuwd, ik heb afspraken gemaakt met de driehoek om het driehoeksoverleg niet te vervuilen met een privéaangelegenheid. Ik ben ervan overtuigd dat mijn bestuurlijke gedrag voorbeeldig is geweest."

Praat het niet goed
De burgemeester benadrukt dat ze niet goedpraat wat er is gebeurd. "Mijn zoon was aan het klieren, daarna heeft hij een boot betreden met een nepwapen dat hij niet bij zich mocht hebben. Dat is meer dan geklier. Dat is gewoon overtreding van de wet."

Zelf naar buiten brengen
Naast de privacy van de zoon van de burgemeester, gingen veel van de commentaren de afgelopen weken ook over het feit dat Halsema er misschien beter aan had gedaan zelf het nieuws naar buiten te brengen, zodat ze er ook zelf de regie over had kunnen voeren. "Ik heb geen enkele illusie dat De Telegraaf het dan inderdaad daar bij had gehouden, bij een kort bericht op pagina 8 of iets dergelijks. Dus nee. Maar, wat bovendien veel belangrijker is, ik breng niet wat het meest kwetsbare deel is van mijn zoons privé-leven zelf naar buiten. Daar is geen sprake van."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!