Ga naar Content

Muiden wordt groter, maar de middenstand moet knokken om te blijven bestaan

Het stadje Muiden wordt groter: er wonen de komende jaren twee keer zoveel mensen als nu. Met de komst van de vele toeristen elke zomer zou je haast zeggen dat de lokale middenstand geen klagen heeft, klanten genoeg. Maar makkelijk gaat het bij de Muider winkels allerminst. "We moeten alle zeilen bij zetten om er wat van te maken."

Veel winkels heeft Muiden niet. Een bloemenzaak, een tabakswinkel, een supermarkt, een verswinkel en drogisterij vormen het belangrijkste winkelhart.

Ingehaald door de tijd
De tabakszaak stopt volgende maand. De reden: de kosten lopen te hoog op en wegen niet meer op tegen de opbrengsten. Het klantenbestand loopt sterk terug. De tijd heeft de winkel ingehaald. Roken wordt steeds minder gedaan, wenskaarten en cadeautjes worden ergens anders goedkoper gekocht, en wie heeft er nou nog beltegoed? Als pakketpunt trekt de winkel nog wel wat mensen, maar de vergoeding van het postbedrijf per pakketje is te laag om de winkel voor open te houden.

Lees ook: Muiden overspoeld door Amsterdammers: blijft Muiden nog wel Muiden?  

Het vertrek van de tabakszaak na vele tientallen jaren zorgt voor een gat. Vele Muiders geven aan de winkel te gaan missen, sommigen noemen het zelfs het begin van het einde. "Daar gaat onze middenstand", zo is één van de reacties. Het gevoel is niet gek, want hoe minder aanbod, hoe minder mensen naar het centrum komen. 

Grote ketens
Andere winkeliers begrijpen het gevoel wel. Désirée Man heeft een drogisterij om de hoek bij de tabakszaak. Haar man Mike is met pensioen en helpt een handje mee. Ze wonen boven de winkel. "Het wordt allemaal wat minder", merkt Mike. "Ons grootste probleem: de grote ketens slokken alles op. Op fietsafstand van ons centrum heb je het winkelcentrum Maxis. Daar hebben ze van alles en kunnen ze veel nog eens een stuk goedkoper verkopen dan wij. Wij zijn een drogisterij. Wat kunnen we nou verdienen op een pakje paracetamol? We moeten het echt hebben van onze vaste klanten. Mensen die het ons gunnen en voor wie we altijd klaar staan. Maar dat aantal wordt natuurlijk steeds kleiner."

Désirée zou graag haar winkel overdragen aan iemand anders na haar pensioen. Bekijk hier hoe belangrijk de drogisterij voor haar is.

(Artikel gaat verder onder de video)

Désirée Man: "De winkel is mijn levenswerk." - NH Nieuws

Hoofd boven water
Klagen doen de ondernemers niet. Of althans, niet allemaal. "Het is zeker nog niet overleven, hoor", vertelt Mike. "Maar het gaat lastig. We moeten van alles doen om ons hoofd boven water te houden. En dat doen we. We hebben ons assortiment flink uitgebreid, de winkel anders ingericht en zijn meer dan een drogisterij alleen. Je kunt hier leuke cadeaus kopen, kinderkleertjes. Dat doen mensen graag, zelfs de toeristen. En voor onze klanten staan we altijd klaar. Kunnen ze ergens iets niet vinden? Dan bestellen we het en als het moet bezorgen we het ook nog even."

Lees ook: Primera De Hoek in Muiden houdt er na jaren trouwe dienst mee op

De eigenaar van de naastgelegen verswinkel onderschrijft het gevoel. Ook voor hem moet er wat veranderen om er voor te zorgen dat de winkel kan blijven bestaan. "Maar het is lastig. Er komt straks in de nieuwbouwwijk ook weer een Albert Heijn bij. Dat gaan we vanzelfsprekend merken."

Geen klagen
Even verderop staat ook al tientallen jaren een supermarkt. De winkel is niet heel lang geleden geheel verbouwd. "Klagen? Dat doen we zeker niet. Het gaat hier gewoon goed", vertelt supermarkteigenaar Johan van de Kraats.

Dat geldt ook voor Sharon Gokke. Ze heeft even verderop nog niet zo heel lang een bloemenzaak. Nadat ze al eerder in Muiden bloemen verkocht, keerde ze een paar jaar geleden vol vertrouwen terug. "Dat doe je natuurlijk niet als je weet dat er niets te verdienen valt", vertelt ze. "Ik hoor de klachten natuurlijk ook, maar eigenlijk herken ik het beeld totaal niet. Het gaat hier goed, erg goed zelfs. Muiden wordt steeds groter. De mensen die hier komen wonen, komen allemaal uit Amsterdam. Ze hebben meer te besteden, kopen dus vaker een bloemetje en zijn bovendien bereid daar wat meer voor te betalen. En dat merken we. Klanten die een bos bloemen kopen voor 30 euro zijn echt geen uitzondering. Kortom: we kunnen nog lang voort. We gaan de winkel zelfs uitbreiden."

In Muiden wordt volop gebouwd. Dat levert gouden tijden op voor de autowasstraat. Bekijk hier hoe Ben Boogaard van de nood een deugd maakt.

(Artikel gaat verder onder de video)

Bouwput Muiden heeft zo z'n voordelen - NH Nieuws

Toekomst
Stadspromotor Annemarie van Lieshout heeft nog genoeg vertrouwen dat het goedkomt met Muiden. "We werken daar met zijn allen hard aan. We proberen Muiden met evenementen op de kaart te zetten. Dat trekt mensen naar de stad. Als je een rondje langs de horeca maakt, dan weet je snel genoeg wat ze daar van merken. Daar gaat het echt heel goed. We hopen natuurlijk ook dat de middenstand daar wat van merkt. Als ik over het algemeen kijk, dan durf ik wel te zeggen dat Muiden de afgelopen tijd een heel stuk levendiger geworden is." 

Hoe de winkels van Muiden het uithouden, zal de komende jaren moeten gaan blijken, maar tot nu toe houden ze de moed erin. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!