Ga naar Content

Is 'ouderwets' service verlenen de oplossing tegen het leegstandsprobleem in Hoorn?

In een tijd waarin leegstand in de Hoornse winkelpanden de boventoon voert, weet De Haan Elektrotechniek zich sinds jaar en dag staande te houden. Wat is het geheim van bedrijven om in het veranderende Hoornse winkellandschap te blijven bestaan?

"Wij zijn heel eigenwijs en houden vast aan onze ouderwetse service die mijn opa ooit is begonnen", vertelt Randy de Haan trots. Samen met zijn broer en vader is hij eigenaar van de elektrozaak aan de Lange Kerkstraat. De winkel is al sinds 1923 niet weg te denken uit het Hoornse straatbeeld.

Lees ook: Leegstand van winkels in West-Friesland neemt toe

Opa Johannes de Haan begon als fietsenwinkel op de Roode Steen en verhuisde, via een uitstap naar de Grote Noord, later naar de Lange Kerkstraat. Met de komst van de radio kwam pas de elektra en later ook het witgoed erbij. "Wij hebben er juist voor gekozen om ons tot elektronica en witgoed te beperken en niet, zoals je bij veel grote zaken ziet, het assortiment breed uit te breiden", vertelt De Haan. 

Ontzorgd worden
Daarmee doelt De Haan op de vele grote prijsvechters en ook webshops, maar die ziet hij niet als een bedreiging. "Mensen komen hier niet alleen voor een product, maar juist voor de service. Klanten willen worden ontzorgd. Dat is waar het om draait en waarom mensen terugkomen naar je winkel", legt hij uit. 

De ondernemersvereniging OSH in Hoorn erkent dat er veel familiebedrijven zijn en hoopt dan ook dat Hoorn zich daarmee onderscheidt van andere steden. Daarentegen is er al langere tijd een roep om de komst van grote ketens. "Dat zou nog steeds een mooie aanvulling zijn in het winkelgebied", aldus voorzitter Rien van Drongelen. 

Hoge huur
Wat winkels in de moeilijkheden brengt, is vaak een hoge huur. "Bedrijven zoals De Haan die er al jarenlang zitten, hebben vaak een eigen pand. Dat is een groot voordeel", aldus Van Drongelen. De ondernemersvereniging heeft een nadrukkelijke boodschap aan de consument. "Klanten moeten zich goed realiseren dat ze in de stad blijven kopen. En het dus ook gunnen aan de kleine ondernemers en familiebedrijven." 

'Te veel winkelruimte'
Volgens Van Drongelen kenmerkt het Hoornse winkelgebied zich door een grote verscheidenheid aan winkels en ook kwalitatief goede winkels. "We betreuren dan ook de leegstand van winkels, maar dat heeft onder andere te maken met het aantal vierkante meters, en misschien wel te veel vierkante meters."

"Ik maak me wel zorgen om het centrum als ik om mij heen kijk", zegt Randy de Haan. "Maar zolang wij onze formule volgen en doen waar we goed in zijn, is leegstand niet onze toekomst."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: NH Nieuws