Ga naar Content

Henk start buurttuin in Poelenburg: “Zonder tuinieren was ik niet meer op deze aarde geweest.”

Henk Versluijs weet als geen ander wat voor verschil tuinieren kan maken en daarom is hij samen met andere bewoners een buurttuin gestart in Zaandam. “De tuin is voor iedereen. Mijn droom is dat alle mensen uit Poelenburg hier samen kunnen komen”, vertelt Henk in NH Buurten.

In het roerige leven van de Zaandammer is de natuur en tuinieren zijn redding geweest. Henk groeide op in een gezin met huiselijk geweld en is als kind uit huis geplaatst. Later raakte hij verslaafd aan drank, drugs en kwam in de gevangenis terecht voor verschillende vergrijpen. Na behandeling in een verslavingskliniek ging hij aan de slag als hovenier en ecoloog in het Amsterdamse Vondelpark. Inmiddels is hij tien jaar clean, maar er kwam een andere tegenslag in zijn leven.

Vanwege bezuinigingen verloor Henk zijn baan. Hij ging niet bij de pakken neer zitten. Samen met andere bewoners kwam hij op het idee om de wijktuin ‘De Groene Oase’ te beginnen. Met ondersteuning van de gemeente is de droom werkelijkheid geworden.

Samen met zijn vrouw Roliena Guhnen en andere vrijwilligers houdt hij de boel draaiende. Poelenburgers met een balkon hebben nu een plek waar ze met hun handen in de aarde wroeten. Volgens Roliena heeft deze plek nog een functie in wijk. “De tuin haalt bewoners uit hun isolement en helpt ze socialer te zijn.”

Om na anderhalf jaar van onzekerheid het voortbestaan van de buurttuin veilig te stellen is er een stichting in het leven geroepen. Dit wordt gevierd met een officiële opening van 'De Groene Oase' op 14 september 2019.