Start van hoofdcontent

BERGEN

nl

Veelbesproken Bergense burgemeester Hetty Hafkamp stopt: "Ik wil meer vrije tijd"

27 augustus 2019, 13.26 uur · Aangepast 27 augustus 2019, 16.11 uur · Foto: ANP

Burgemeester van Bergen Hetty Hafkamp stopt in maart volgend jaar. Ze gaat niet voor een derde ambtstermijn in 2020. Er is al lange tijd een vertrouwenscrisis tussen de gemeente van het dorp en haar inwoners, daarom loopt er op dit moment een onderzoek naar de bestuurscultuur. "Dit is echt mijn besluit", verzekert ze.

Hafkamp meldde haar aftreden gisteren aan de Commissaris van de Koning van de provincie Noord-Holland. De 67-jarige Hilversumse vindt het tijd voor nieuwe dingen 'en vooral voor meer vrije tijd'. "Maar ik zet me tot maart met hart en ziel in voor de prachtige gemeente." Ze is burgemeester van Bergen sinds 2008. 

Burgmeester Hafkamp legt uit dat het haar eigen keuze is om te stoppen. Tekst gaat door na de video

Burgemeester van Bergen stopt - NH Nieuws

Lees ook: Bergense burgemeester krijgt 'twaalf geboden' voor beter bestuur

Oud-burgemeester van Haarlem Bernt Schneiders doet onderzoek naar de bestuurscrisis en reageert tegen NH Nieuws op het stoppen van Hafkamp: "Gezien haar leeftijd en staat van dienst én het klimaat binnen de gemeente verbaast me dit niet."

Lees ook: 'Politieke dokter' Bernt Schneiders start onderzoek in Bergen: "Zie gesprek met Fred Vos best zitten"

Schneiders geeft aan wél gewoon in gesprek te willen met de nog-ambtsvrouw. "Dit verandert niet veel voor mijn onderzoek", zegt hij. Gisteren liet hij weten dat Hafkamp één van de partijen is met wie hij wil praten over de bestuurscultuur van Bergen. "Dat gaat gewoon door, want ze heeft veel kennis van zaken. Ik verwacht dat dit gesprek volgende week plaatsvindt."

Politieke dokter
De 'politieke dokter' sprak in het kader van zijn onderzoek gisteravond met twee fracties binnen de gemeente. "Ik kan nu al zeggen dat het geen hopeloze situatie is daar. Dat is me nu al duidelijk." 

Hafkamp blijft nog een half jaar aan als burgemeester. "In maart 2020 word ik 67 jaar en wordt het tijd voor nieuwe dingen, maar nu nog graag een half jaar hard aan het werk voor de inwoners en ondernemers", vertelt ze. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!