Ga naar Content
West-Friesland

Laatste voorbereidingen: verstandelijk beperkte jongens openen zondag hun restaurant

26 augustus 2019, 18.00 uur
Door: Lotte Stekelbos · Foto: Erik Weber

Het gezinshuis Zwaagdijk-Oost opent vanaf 1 september, na het Bohemien Meubels, nu ook restaurant Hof van Bohemien. Alle gerechten worden hier gekookt en opgediend door de mannen die wonen in het gezinshuis. Zij hebben allen een verstandelijke beperking.

Erik Weber is apetrots op het nieuwe restaurant. "Ik heb er een jaar lang aan gewerkt. We hebben de kas omgebouwd tot een restaurant. Eerst was het alleen een meubelwinkel, maar nu is het een winkel én restaurant in één", vertelt hij.

Mensen naar hun zin maken
Restaurant Hof van Bohemien zit 'vast' aan het gezinshuis in Zwaagdijk-Oost waar Erik onderdak biedt aan zeven jongens met een verstandelijke beperking. Als dagbesteding begonnen ze met een meubelzaak, waar ze alle meubels zelf hebben gemaakt en verkopen. "Maar het leek de jongens ook heel erg leuk om een restaurant op te richten. Ze houden van koken en bedienen en willen het mensen graag naar hun zin maken", aldus Erik.

Het concept is wel iets anders dan anders, maar daarom 'juist zo leuk'. Alle gasten mogen aan lange tafels plaatsnemen en krijgen tegelijkertijd het eten geserveerd. "We hebben dit expres zo gedaan om mensen weer eens met elkaar in gesprek te brengen. Een keertje geen mobiel, maar aanschuiven bij elkaar", zegt Erik.

Gezellig samen eten
Van woensdag tot en met zondag wordt er lunch geserveerd en alleen op zaterdagavond een diner. Bij het diner wordt het eten in één keer tegelijk neergezet, dus je moet vanaf een bepaald tijdstip binnen zijn zodat er 'gezellig' samen kan worden gegeten.

Ondanks dat het restaurant niet in een drukke winkelstraat ligt, hoopt Erik alsnog op veel bekendheid. "Het is iets speciaals wat we hier doen. Hopelijk gaat die mond-tot-mondreclame snel. Maar het zal tijd nodig hebben om op te bouwen."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!