Start van hoofdcontent

SCHIPHOL

nl

Groen keycord moet autistische reiziger zorgeloos door Schiphol leiden

26 augustus 2019, 14.45 uur · Aangepast 26 augustus 2019, 15.22 uur · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet / RNIB

Reizigers met een zogenaamde onzichtbare beperking zoals autisme, worden vanaf vandaag beter geassisteerd bij het passeren van de beveiliging op Schiphol. Deze passagiers kunnen bij het inchecken een groen keycord krijgen, waardoor beveiligingsmedewerkers daarop kunnen inspelen. Drukte, veel geluiden en flikkerende lichten kunnen leiden tot overprikkeling en zelfs agressie.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Autistische passagiers konden al extra assistentie van Schiphol krijgen om hen door check-in, beveiliging en bij het instappen van het vliegtuig te begeleiden. Volgens ervaringsdeskundige Kees Hoekstra uit Hoofddorp kunnen autisten op Schiphol geprikkeld worden door lawaai in de terminals, de vele door elkaar lopende mensen en zelfs door de felle kleuren in de ballonnenwinkel op Schiphol Plaza.

Lees ook: Op vliegvakantie met autisme: "Lange rijen zijn funest"

Hoekstra is zelf vader van een kind met autisme en helpt andere ouders voorbereiden op vliegreizen door informatie te delen op zijn Facebookpagina en website. Maar alleen zelf voorbereiden is volgens de Hoofddorper niet genoeg, ook luchthavens en luchtvaartmaatschappijen kunnen het voor de autistische reiziger en voor zichzelf gemakkelijker maken door de juiste assistentie te bieden.

Herkenbaar
Vanaf vandaag biedt Schiphol de mogelijkheid om bij het inchecken een groen keycord te halen, zodat de beveiligsmedewerkers weten hoe te handelen. Zo kunnen autistische reizigers snel herkend worden zonder dat er uitleg gegeven hoeft te worden, en met bijvoorbeeld met meer tijd en rust geholpen kunnen worden. De vele prikkels bij de soms overvolle security kunnen ervoor zorgen dat een passagier met autisme agressief wordt.

Agressie aan boord
Die overprikkeling kan zelfs pas losbarsten als ze uiteindelijk in het vliegtuig zitten. Hoekstra: "Je kunt je voorstellen dat je op 10 kilometer hoogte vliegt en kind raakt totaal overprikkeld, dat kan leiden tot agressie. Slaan en dingen kapot maken."

Volledig geaccepteerd
Ook medewerkers van Axxicom (die op Schiphol verantwoordelijk zijn voor passagiers die assistentie nodig hebben), de Koninklijke Marechaussee, Douane en KLM worden momenteel op de hoogte gebracht van de keycord. Hoekstra: "Ik ben blij en trots dat Schiphol de passagiers met autisme nu volledig heeft geaccepteerd en ervoor zal zorgen dat ook deze groep een fijne vlucht zal hebben."

Een woordvoerder van Schiphol laat NH Nieuws weten dat de keycord gebruikt kan worden door alle reizigers met een onzichtbare beperking, zoals Alzheimer.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!