Alkmaar

Verwoestende duinbrand Schoorl wordt na 10 jaar nog altijd gevoeld: "Kippenvel als ik een sirene hoor"

28 augustus 2019, 12.56 uur · Foto: NH Nieuws

Whatsapp

Maar liefst 550 Schoorlaars werden geëvacueerd en zo'n 150 hectare natuurgebied ging verloren. Tien jaar geleden hield een zeer grote brand huis in het duingebied van Schoorl. Niemand wist toen dat dit de eerste grote brand zou zijn van de ruim honderd grote en kleine branden die de gemeente zouden treffen. NH Nieuws blikt terug met betrokkenen.

"Als ik de brandweer-sirene hoor, krijg ik nog altijd kippenvel", vertelt Annemiek Mink. "Het zou toch niet weer een duinbrand zijn, denk ik dan." De Schoorlse omschrijft een gevoel dat bij meer dorpsbewoners leeft. Het vuur dat het dorp naderde en de daaropvolgende evacuatie, die vrijdagmiddag 28 augustus 2009, zijn niet vergeten.

Lees ook: Vandaag tien jaar geleden: hoe het vuur Schoorl op een paar meter naderde

Ook Mink en haar gezin moesten hun huis verlaten. Omdat haar man thuis was en de kinderen onder zijn hoede nam, maakte Annemiek de keuze om naar werk te gaan om de hoek: verzorgingshuis Hoog Duinen. Daar konden ze haar hulp goed gebruiken, want ook de ouderen van Hoog Duinen moesten in allerijl vertrekken.

190828N_www_DUINBRAND_BEWONERS - NH Nieuws

Ook burgemeester Hetty Hafkamp blikt terug op de hectische periode rondom de natuurbranden. "Als ik daarop terugkijk, is het eigenlijk heel onwerkelijk. Ik was hier net een jaar aan het werk als burgemeester, en toen kwam die eerste grote brand", vertelt ze aan NH Nieuws. 

De gemeente heeft geleerd van de branden - zo is het gebied in de periode na de ramp beter in kaart gebracht en geldt er nog steeds ieder jaar een rook- en vuurverbod. De burgemeester betreurt echter dat bepaalde dingen ook nog niet geregeld zijn. Zo wordt er al jaren gepleit voor betere telefonische bereikbaarheid in het gebied van Schoorl, Groet en Camperduin. "Ik heb er van alles aan gedaan, providers aangeschreven, maar ik krijg bijna letterlijk geen gehoor bij de providers om die investering te doen." 

Duinbranden Schoorl: 'Elke keer weer die brandweersirenes' - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp