Ga naar Content
Haarlem

Jos Wienen voelt zich bevrijd: "Mijn kleinkinderen kunnen weer op bezoek"

22 augustus 2019, 17.26 uur · Aangepast 22 augustus 2019, 17.42 uur
Door: Dimitri Walbeek · Foto: NH Nieuws

Jos Wienen is opgelucht dat hij niet meer zo streng wordt beveiligd. Vandaag vertelt de bedreigde burgemeester van Haarlem aan NH Nieuws dat hij zijn nieuwe vrijheid viert met kinderen en kleinkinderen: "Ik kan nu weer spontaan naar ze toe. En ze kunnen weer bij mij op bezoek komen."

Er is nog steeds beveiliging voor Wienen, zoals al bijna een jaar het geval is. Er kijken nog steeds agenten over zijn schouder mee. "Maar de beveiliging is nu van een andere orde dan het was." Wienen kan nog steeds niets zeggen over de precieze beveiliging en over waar de dreiging vandaan komt.

Bekijk hieronder het uitgebreide interview met Jos Wienen. De tekst gaat verder onder de video. 

Wienen over stoppen beveiliging - NH Nieuws

Deze nieuwe werkelijkheid noemt Wienen 'heerlijk'. "Dat betekent dat ik weer vrij door de stad loop en fiets. En dat ik ook weer grotendeels thuis kan wonen." Wat hij met meest miste? "De spontaniteit. Als je zegt: ik wil nog even de stad in, dan kon dat niet. Alles moest gepland. Het tweede is je privacy. Er zijn niet meer áltijd mensen om me heen."

Lees ook: Bedreigde burgemeester voor stampvolle Grote Markt: "Lieve Haarlemmers, bedankt!"

Gepantserde voertuigen, een safehouse en zwaarbewapende agenten zijn nu grotendeels achter de rug. Hij woont 'niet helemaal permanent' in zijn eigen huis: "En dat is heel prettig."

Dramatiseren
Typisch Wienen is dat hij zijn situatie niet wil dramatiseren. Er zaten ook mooie kanten aan. Zoals de steunbetuiging op de Grote Markt toen die vol stond met Haarlemmers die hem moed wilden inspreken. Hij bedankt ook alle mensen die op welke wijze dan ook steun hebben betuigd. "Hartverwarmend om te zien dat zoveel mensen zeggen 'we staan achter je'. Ik heb ook heel leuke reacties gehad van mensen die ik lang niet had gezien, zoals mijn oude kleuterjuf."

Hij kijkt niet extra over zijn schouder nu de beveiliging minder is geworden. Hij heeft ook nooit wakker gelegen van de dreiging. "Ik ben niet schichtig of angstig."

Wienen zegt blij te zijn dat er weer normale tijden zijn aangebroken voor hem in Haarlem.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!