Ga naar Content
Haarlem

Haarlemse Muggenronde dit jaar zonder agenten op de motor

19 augustus 2019, 13.56 uur · Aangepast 19 augustus 2019, 15.46 uur
Door: Dimitri Walbeek · Foto: AdobeStock

Agenten op de motor zijn dit jaar de grote afwezigen tijdens de traditionele Muggenronde in Haarlem. Het wielerevenement voor jonge fietsers is verrast door de afzegging van de politie.

Al zestig jaar rijden jonge Haarlemmers aan het einde van de zomervakantie een week rond door de Spaarnestad en omgeving. Tijdens de etappes rijden vaak motoragenten voorop om de kinderen het idee van een echte etappe te geven. Met kopgroepen, peloton, auto's in de koers en motoren op de weg. "Eigenlijk rijden de motoren vooral mee omdat het stoer is en leuk voor de kinderen."

Het ging om een ceremoniële functie die dit jaar wegens gebrek aan mankracht niet kan worden vervuld. "Voor deze Muggenronde is helemaal geen politiebegeleiding nodig. Dus daarom zijn ze er niet", reageert een woordvoerster van de politie. Zij weet niet van de inzet van de motoragenten in voorgaande jaren.

Jammer
De etappes van dit weekend moesten worden ingekort doordat de politie afbelde. De Muggenronde kan de rest van deze week gewoon doorgaan, er zijn nu genoeg verkeersregelaars. Maar jammer vindt de organisatie het wel. "Wij hebben er begrip voor dat de politie niet kan. Er is te weinig mankracht. Voor de kinderen maakte de aanwezigheid van motoragenten de Muggenronde toch een stuk specialer", zegt Sjaak Spreeuw van de organisatie.

Krenten
Hij werkt zelf bij de politie en schat in dat ook de motoragenten het jammer vinden dat ze niet mee mogen. "Voor de motorrijders zijn dit de krenten uit de pap. Dit doen ze liever dan rondjes rijden bij Dance Valley. De kinderen vinden het fantastisch. Die stellen allemaal vragen: hoe hard gaat de motor? Heb je wel eens geschoten? Dat soort dingen."

Opoefiets
Morgen doet de Muggenronde de Grote Markt aan. Kinderen doen gratis mee aan de ronde. Deelnemers rijden in gesponsorde wielerploegen en worden getest op snelheid en behendigheid. Elk kind mag meedoen met zijn/haar eigen fiets, van mountainbike tot stadsfiets, van racefiets tot opoefiets.

Kijk hier voor meer nieuws uit Haarlem, Zandvoort, Bloemendaal en Heemstede.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!