West-Friesland

Heeft president Abraham Lincoln Hoornse voorouders? Historici slaan de archieven open

14 augustus 2019, 14.12 uur · Aangepast 14 augustus 2019, 16.12 uur · Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

Whatsapp

De archieven in Hoorn worden opengeslagen als kort geleden blijkt dat de Amerikaanse president Abraham Lincoln mogelijk Hoornse voorouders heeft, namelijk de in 1633 geboren Jan Pietersen Haring. In het Westfries Archief zijn nieuwe familiebanden ontdekt die aanknopingspunt zijn voor verder onderzoek.

Als de Hoornse kunsthistoricus John Brozius samen met Jan de Bruin van het Westfries Archief om tafel gaat, komen ze al snel tot de ontdekking dat de naam Jan Pietersen Haring geen onbekende is. "Collega Piet Boon, die drie jaar terug is overleden, blijkt al sinds de jaren tachtig contact te hebben gehad met een Amerikaanse historica erover", legt De Bruin uit. 

Lees ook: Schrijver Willem Meiners is overtuigd: “President Abraham Lincoln had Hoornse voorouders”

In eerste instantie is het schrijver Willem Meiners, woonachtig in Amerika maar van oorsprong uit Nederland, die de mogelijke band met Lincoln en de familie Haring aan het licht brengt. Het is dan nog onbekend wie de Jan Pietersen Haring is. 

Correspondentie
Toch blijken er in Hoorn dus al vele brief- en mailwisselingen te zijn geweest, maar het onderzoek loopt vast. Totdat er deze week een notarisakte uit 1680 wordt gevonden, waaruit blijkt dat er nog andere familierelaties zijn. Jan Pietersen Haring zou namelijk teruggekomen zijn vanuit Amerika voor het overlijden van zijn broer Cornelis Pietersz. Metselaer.

190814N_0001_LINCOLN_v2 - NH Nieuws

Ook wordt ontdekt wie de ouders zijn van Jan Pietersen Haring en dat zijn broer Cornelis wordt begraven werd in de Grote Kerk in Hoorn. "Dit graf werd in 1645 eigendom van "Pieter Cornelisz. Herings Metselaer”. Dit moet de vader zijn van beide broers, want Cornelis wordt in 1678 in dat graf begraven", aldus De Bruin. Maar sinds de verwoestende brand van 1838 is daar niks meer van terug te vinden. 

Roots in Barsingerhorn
Als klap op de vuurpijl is de huwelijksafkondiging van broer Cornelis en Adriaantje Claas is bewaard gebleven. "Hij wordt daar "Cornelis Pieters, joncgesel van Barsyngerhorn” genoemd wat zou betekenen dat hij ook in Barsingerhorn geboren is", vertelt De Bruin. "Ik vermoed dan ook dat onze Jan Pietersen Haring wellicht ook daar vandaan komt, in plaats vanuit Hoorn". 

Omdat de Harings al vroeg naar Amerika vertrokken, zou er in Amerikaanse bronnen als geboorte- of trouwaktes gezocht moeten gaan worden. De Amerikaanse historica Firth Haring Fabend wijdde eerder een boek aan de Harings. De Bruin: "De drijfveer was niet om een band met Lincoln te achterhalen maar puur hoe de eerste familiebanden zijn tussen de Harings en Amerika". 

De ontdekking van de familiebanden geeft een ieder geval een aanknopingspunt voor verder onderzoek. "Er zou gekeken kunnen worden naar rechtbank archieven maar dat laat ik graag aan de onderzoeker over."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Whatsapp