Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

nl

Gemeente Medemblik wacht stankoverlast door Amsterdams afval af

13 augustus 2019, 08.29 uur · Aangepast 13 augustus 2019, 12.02 uur · Foto: NH Nieuws

De gemeente Medemblik gaat eerst afwachten hoeveel stankoverlast er daadwerkelijk ontstaat door de komst van de het Amsterdamse afval, die vanaf 19 augustus in Wieringenwerf wordt gestort. Er wordt pas een actie ondernemen als de stort inderdaad gevolgen heeft voor omwonenden.

De afvalcrisis bij AEB in Amsterdam heeft ervoor gezorgd dat het afval uit Amsterdam daar niet meer verwerkt kan worden en dus moet worden ondergebracht in de rest van Nederland. Tonnen met bedrijfsafval uit Amsterdam worden daarom binnenkort naar de stortplaats in Wieringermeer gebracht. Omwonenden van de afvalstort, voornamelijk uit de gemeente Medemblik, zijn bang voor stankoverlast.

Lees ook: Afschuw voor komst van afval naar stortplaats Wieringermeer: "We zijn stank-moe"

De beslissing van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied kwam voor omwonenden niet alleen als een verrassing. Ook de gemeente bleek niet geinformeerd te zijn over de beslissing om een tijdelijke ontheffing in te lassen. 

Bekijk hier de reportage die NH Nieuws maakte met omwonenden van de afvalstort:

Medemblikkers niet blij met Amsterdams afval - NH NieuwsAlles wordt gecontroleerd
Het Amsterdamse afval zou per 19 augustus naar de West-Friese afvalstort worden gebracht. "Het gaat hier om een tijdelijke ontheffing. Daarom willen we eerst de ontwikkelingen vanaf die datum afwachten. Afvalzorg heeft gezegd dat iedere vrachtwagen een ingangscontrole krijgt. Ook wordt de lading gefotografeerd. Vrachtwagens met inhoud die niet voldoen, worden dan teruggestuurd. Dit zou betekenen dat er geen geuroverlast ontstaat", vertelt de gemeente aan NH Nieuws.

Eerst afwachten
De gemeente belooft in de gaten te houden of iedereen zich aan die gestelde afspraken houdt. "Wij hebben hier elke week contact over met de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Als er echt sprake is van geuroverlast, specifiek veroorzaakt door deze extra afvalstortingen, dan hebben we een argument en grondslag om bezwaar te maken."

Vooralsnog wil de gemeente de stank dus eerst afwachten, en niet preventief een bezwaar maken tegen de beslissing. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!