Haarlem

'De elfstedentocht' van James: van poepluiers in Bloemendaal naar flesjes in Zandvoort

12 augustus 2019, 16.15 uur · Aangepast 12 augustus 2019, 22.31 uur · Foto: foto: Joop van Nes / Zandvoortse Courant

Whatsapp

De dertienjarige James Hillebrand is met zijn zelfgemaakte zwerfvuilkar en grijpstok in Zandvoort aangekomen. De jonge Haarlemmer is bezig met zijn 'elfstedentocht' zwerfafval opruimen. Vanuit Haarlem, via Zandvoort en Schiphol, naar uiteindelijk het Vondelpark in Amsterdam.

James raakte geïnspireerd door zwemmer Maarten van der Weijden. Toen die ooit uitsprak dat de Elfstedentocht nog nooit was gezwommen, ging er een lampje branden bij de Haarlemmer. "Toen bedacht ik om het al afval opruimend te gaan doen. Dat is ook nog nooit gedaan." NH Nieuws zocht James op, een dag voor zijn vertrek. (tekst gaat verder na video)

NH NieuwsPoepluiers en horloge
James krijgt onderweg hulp van zijn familie, vrienden en zelfs twee van zijn oude juffen. Op een website houdt hij al zijn bijzondere vondsten bij en vertelt hij over zijn avonturen. Zo blijken mensen langs de Zeeweg in Bloemendaal zelfs vieze luiers en horloges achter te laten.

De Zandvoortse Courant wachtte James op op de boulevard en daar vertelde hij meer over zijn avonturen op dag drie. Nog acht te gaan.

Whatsapp