Volendam wint in tweede helft niet van tien man Helmond Sport

9 augustus 2019, 21.52 uur · Aangepast 9 augustus 2019, 23.07 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Thomas Bakker

FC Volendam heeft in de eerste competitiewedstrijd van Wim Jonk gelijkgespeeld tegen Helmond Sport. In de slotfase van het duel kwam Het Andere Oranje terug van een achterstand. De ploeg had zelfs kans op meer nadat Helmond Sport met tien man kwam te staan, maar kwam niet verder dan 1-1.

Met de komst van de nieuwe trainer Wim Jonk is er een hoop veranderd bij FC Volendam. Nadat in de voorbereiding alle wedstrijden gewonnen werden leek het publiek er weer zin in te hebben: liefst tweehonderd man waren Volendam nagereisd naar Helmond.

Nieuweling Darius Johnson was nog niet speelgerechtigd en Boy Deul is nog geblesseerd. Op het kunstgras in Oss was Mike Eerdhuijzen het eerst gevaarlijk; zijn kopbal kon worden gestopt door keeper Stijn van Gassel. Even later werd de doelman aan de andere kant op de proef gesteld. Nordin Bakker had echter een antwoord op de actie van Givan Werkhoven.

Waar de rest van de eerste helft rustig uitgevoetbald werd, moest de ploeg van Wim Jonk na rust alle zeilen bijzetten. Na een eerste waarschuwing van Werkhoven op aangeven van Diego Snepvangers, was de kopbal van Dean Koolhof wel raak.

De Volendammers hadden het lastig tegen een compact spelend Helmond Sport. Derry Murkin kreeg wel dé uitgelezen mogelijkheid om na een uur spelen iets terug te doen namens Volendam. Hij stond vogelvrij in het strafschopgebied en kon schieten, maar deed dat hard over het doel.

Na een paar goede kansen voor Helmond Sport kantelde Volendam de wedstrijd. Eerst werd de thuisploeg wat onder druk gezet en in de tachtigste minuut had dat resultaat. Orhan Dzepar probeerde een schot van Volendam te blokken, maar kreeg hem daarbij op de arm. De strafschop werd eerst gemist door Zakaria El Azzouzi, maar de net ingevallen Jari Vlak kon binnenschuiven: 1-1.

Daarna werkte Guus Joppen Helmond Sport verder in de problemen. De rechtsback kreeg in korte tijd twee gele kaarten, waardoor FC Volendam opeens tegenover tien man stond en kon jagen op de winnende treffer. Joey Veerman kreeg daarvoor de grootste kans, vlak voor tijd: zijn schot plofte echter op de lat.

Daarmee konden de Volendammers niet profiteren van de man-meer-situatie, de debuutwedstrijd van Wim Jonk werd besloten met een 1-1 gelijkspel.

Opstelling Helmond Sport: Van Gassel; Joppen, De Regt, Klomp, Poelmans; Swinnen, Koolhof (De Louw/84), Dzepar; Snepvangers (Mutzers/75), Werkhoven, Vereijken (Ibrahim/66)

Opstelling FC Volendam: Bakker; Betti (Fadiga/66), Tol, Eerdhuijzen, Smal; Visser, Plat (Doodeman/66), Veerman; Kaars (Vlak/78), El Azzouzi, Murkin