Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft besloten dat er een vuilnis-importplafond komt voor Nederland. Met deze stap draagt de Rijksoverheid haar steentje bij aan de crisis rondom het Afval Energie Bedrijf (AEB).
Nederlandse afvalverbranders hadden lange tijd een capaciteitsoverschot en daarom werd er jaren geleden besloten om vuilnis te importeren. Het meeste afval komt uit Groot-Brittannië. Het was een goede oplossing voor alle partijen: de Nederlandse ovens draaiden maximaal, er werd flink geld verdiend en Engeland is van zijn afval af. Jaarlijks steken tientallen tonnen afval de Noordzee over.
Lees ook: Amsterdamse huizen straks verwarmd met diesel-energie door problemen bij AEB
Door het stilleggen van vier van de zes verbrandingsovens van het AEB kampt Nederland met een groot tekort aan capaciteit voor het verbranden van afval. Het nu afgekondigde importplafond houdt in dat er geen nieuwe contracten kunnen worden afgesloten om buitenlands afval in Nederland te verbranden.
Van Veldhoven: "Afvalbeleid is een verantwoordelijkheid van gemeenten, maar de problemen bij het AEB laten zien, dat ook een lokale crisis landelijk tot zorgen kan leiden. Ik vind dat ons afvalbeheer toekomstbestendiger moet worden, en ik ga bezien wat daar voor nodig is. Intussen zijn alle betrokken partijen aan het kijken welke maatregelen nu nodig zijn om de situatie in Amsterdam op te lossen. Dit tijdelijke importplafond helpt daarbij."
Lees ook: Waterschap bouwt met spoed nooddepot voor rioolslib AEB in Westelijk Havengebied
Of de bestaande contracten wel worden nagekomen, is nog onbekend. Mocht het AEB van al afgesloten contracten af willen, dan kan het bedrijf dat zelfstandig beslissen. Eventuele schadeclaims zouden dan voor rekening van het AEB zijn. Maar door de financiële problemen die het bedrijf heeft, zal zo'n kostenpost naar alle waarschijnlijkheid worden doorgeschoven naar de gemeente.
Als de bestaande contracten worden uitgediend, is de ingreep van de staatssecretaris slechts een oplossing voor de lange termijn.
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!