Ga naar Content

Rivierkreeft-plaag in Grootebroek: "Je kunt 's avonds niet meer over straat"

De Amerikaanse rivierkreeft veroorzaakt grote overlast in Grootebroek. Het probleem is zelfs zo groot, dat inwoners 's avonds niet meer normaal over straat kunnen. "Ze staan met hun scharen omhoog en kunnen honden gewoon pakken", vertelt bewoonster Chicka van der Meer. "Met slippers aan over straat zit er niet meer bij."

"Ik gril er helemaal van. Ze lopen hier met dertig tot veertig stuks over straat. Ik kan mijn hond niet meer rustig uitlaten en mijn vriendin had ze zelfs in haar tuin", vertelt Chicka. Zij wandelt vaak langs de Stedebroecerweg, waar ze vaak schrikt van de vele rivierkreeften die hier rondlopen.

Tekst gaat verder onder de video.
Bekijk hier de beelden van de kreeften in de greppel aan de Stedebroecerweg: 

190805_kreeft2 - NH Nieuws

Oorsprong
De Amerikaanse rivierkreeft is inmiddels een bekend fenomeen in de Nederlandse wateren. De exoot werd voor het eerst gesignaleerd in 1985 en heeft zich sindsdien goed aangepast aan de omstandigheden in ons kikkerlandje. De kreeft heeft hier nauwelijks natuurlijke vijanden en vermenigvuldigt zich daardoor razendsnel.

'Natuurlijk fenomeen'
Chicka ziet graag dat dat de gemeente actie onderneemt tegen de rivierkreeft. Ze vroeg om maatregelen, maar de gemeente wil niets doen. Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat het namelijk om een 'natuurlijk fenomeen'. Pas als het een plaag-vorm gaat aannemen, kan de ongediertebestrijding worden gebeld om langs te komen. 

Allang een plaag
Volgens haar is het echter allang al een plaag. "De gemeente heeft denk ik niet door dat ze al zoveel overlast geven. Ze jongen maar aan. Ze staan met hun scharen omhoog en kunnen honden of mensen gewoon pakken. Ook de kades vreten ze kapot en ze richten schade aan aan de oevers."

Lees ook: Amerikaanse rivierkreeften marcheren in de straten van Hoofddorp: "Heel gave beesten"

De gemeente wees Chicka door naar Hoogheemraadschap. Ze hoopt daar meer hulp te krijgen. "Ik vind het heel erg vies dus ik hoop dat het probleem wel kan worden opgelost."

Bekijk hier de reportage die NH Nieuws vorig jaar maakte over de Amerikaanse rivierkreeft in het Oosterdel-gebied bij Broek op Langedijk:

Rivierkreeft ware plaag in Oosterdelgebied: "Het zijn kleine huftertjes" - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: Chicka van der Meer / NH Nieuws