Ga naar Content
Sport

Perr Schuurs: "Ik ben plotseling populair"

2 augustus 2019, 15.13 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Niels Boersema

Voorafgaand aan de laatste training van Ajax voor het uitduel met Vitesse moest Perr Schuurs nog even langs de aanwezige media op complex De Toekomst. Eerst een interview voor de televisie en dan nog wat gesprekjes aan tafel met schrijvende journalisten. "Ik ben plotseling populair", lacht hij. "Ik denk dat dit wel een goed teken is."

De 19-jarige Schuurs heeft de voorbereiding op het nieuwe seizoen aangegrepen om te laten zien dat hij niet meer die te lieve verdediger van Fortuna Sittard is. Trainer Erik ten Hag is positief verrast over het solide spel van de Limburger. "Ik had niet verwacht dat hij zich zo zou manifesteren", bekent de coach.

Duels winnen
"Dat is leuk om te horen", reageert de verdediger. "Het is belangrijk dat ik ga uitstralen dat ik hier kost wat kost alle duels wil winnen. Ik moet een killer zijn, als ik op het veld sta. In het gewone leven blijf ik gewoon een lieve jongen hoor."

Niveau Champions League
De stap van Fortuna Sittard vorig jaar naar Ajax bleek groter dan verwacht. "Ajax streeft het niveau van de Champions League na", merkte de verdediger die zijn geboortedorp Nieuwstadt heeft verlaten en met zijn vriendin samenwoont in Amsterdam. "Natuurlijk had ik vorig seizoen vaker in het eerste elftal willen spelen. Maar als ik eerlijk ben, dan was dat niet realistisch. Daarvoor maakte ik nog te vaak een foutje in de eerste divisie."

"Ben sterker geworden"
Michael Reiziger en Winston Bogarde, zijn trainers bij Jong Ajax, wezen Schuurs bijna dagelijks op zijn tekortkomingen. "Zij weten als geen ander wat er van verdedigers wordt gevraagd. Maar ik wist zelf ook wel waar ik aan moest werken", vertelt hij. "Ik was niet alleen te lief. Maar ik ben ook sterker geworden. Matthijs de Ligt scoorde denk ik een keer in de drie duels met het hoofd na een corner. Ik heb vijf tot zes kilo aan spierkracht gewonnen. Met mijn lengte moet ik ook gevaarlijk in de lucht zijn. Ik merk ook dat ik sneller ben geworden. Ik heb veel geleerd vorig jaar."

"Van concurrentie sterker"
Als de schijn niet bedriegt, dan speelt Schuurs zaterdagavond tegen Vitesse op de positie van de naar Juventus vertrokken De Ligt. Edson Álvarez, voor 15 miljoen euro aangetrokken, trainde vrijdag pas voor het eerst mee. Schuurs vreest de Mexicaan niet. "Van concurrentie worden Ajax en ik alleen maar sterker", zegt hij. "Vorig seizoen deden De Ligt en Daley Blind het zo goed dat de trainer hen niet uit elkaar haalde. Ik moet er nu voor zorgen dat hij ook niet meer om mij heen kan."