Amsterdam

NL
V

Vervuild slib in Noordzeekanaal door problemen bij AEB

25 juli 2019, 07.38 uur · Aangepast 25 juli 2019, 08.35 uur · Foto: Google Streetview

Door de problemen bij het Afval Energie Bedrijf (AEB) in Amsterdam zijn dit jaar al drie keer tienduizenden kilo’s vervuild slib uit een Amsterdamse rioolwaterzuivering in het water van het Noordzeekanaal terechtgekomen. Dat bevestigt het waterschap Amstel, Gooi en Vecht na vragen van NRC.

Het waterschap kan nergens heen met vervuild slib uit de Amsterdamse rioolwaterzuiveringinstallaties, nu verbranding bij AEB door de problemen daar niet mogelijk blijkt. De situatie is "nijpend en acuut", zegt een woordvoerder van het waterschap. Andere verbrandingsopties elders in Nederland zijn nauwelijks beschikbaar.

Het AEB kondigde begin juli aan dat het vier van zijn zes verbrandingslijnen voor afval stillegt vanwege grote mankementen. Daardoor moet het waterschap met spoed op zoek naar een bestemming voor het slib van zijn elf rioolwaterzuiveringsinstallaties.

Lees ook: Zorgen om afval door problemen bij AEB Amsterdam

Dat slib wordt normaal gesproken verbrand bij het AEB. Dit zuiveringsslib is een modderige substantie die bestaat uit bacteriën, fosfaat en metalen. Door het huidige overschot aan slib spoelt dat bij zware regenval met het gezuiverde afvalwater mee naar het oppervlaktewater.

Lees ook: Amsterdamse afvalverwerker AEB lijkt gered dankzij miljoenen van banken en stad

"Het is ongelooflijk onwenselijk, maar het is een situatie van overmacht", aldus de woordvoerder. Er wordt in samenspraak met Rijkswaterstaat en andere betrokken overheidsinstanties gezocht naar een oplossing. Die moet er volgens het waterschap binnen twee weken komen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!