Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Ruim 150 historische schepen in Alkmaar voor Victorie Sail

25 juli 2019, 07.23 uur · Aangepast 26 juli 2019, 10.07 uur · Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Ze waren al een paar dagen onderweg, maar vandaag komen de laatste vloten aan Alkmaar: de ongeveer 150 historische binnenvaartschepen die meedoen aan Victorie Sail Alkmaar. Ze blijven daar vijf dagen liggen.

Dit jaar valt het evenement samen met het feit dat tweehonderd jaar geleden is begonnen met het graven van het Noordhollandsch Kanaal. De schepen zijn te bezichtigen, er zijn vaarexcursies en rondvaarten. Musea hebben speciale programma's, overal is muziek en er zijn oude (vissers)ambachten te zien, zoals zalmrokers.

Grootste schip
Het grootste schip dat meedoet is de Terra Nova, een 50 meter lang vrachtschip uit 1929. De organisatie is in handen van de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig, die zich inzet voor het behoud van varend erfgoed. Dat zijn schepen die ouder zijn dan vijftig jaar of beeldbepalend waren op de Nederlandse wateren.

Rond het middaguur komen de laatste schepen binnen, om 16.00 uur is de officiële opening. De politie raadt bezoekers op Twitter aan om water mee te nemen in verband met de hitte.

Maandag 29 juli vertrekt de vloot weer.

NH Nieuws komt later vandaag met een reportage over de opening van Victorie Sail. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!