Ga naar Content
Haarlemmermeer

Schiphol: minder nachtvluchten over Amstelveen

24 juli 2019, 10.00 uur · Aangepast 24 juli 2019, 10.29 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Schiphol wil vliegtuiglawaai boven Amstelveen terugdringen door minder nachtvluchten te laten opstijgen richting de gemeente. Ook andere nachtelijke vertrekroutes moeten worden ingeperkt. Dat laat gemeente Amstelveen weten aan NH Nieuws na afspraken die met Schiphol-topman Dick Benschop zijn gemaakt.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Begin juli maakte minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat bekend dat Schiphol na 2020 weer de mogelijkheid krijgt om in vliegbewegingen verder te groeien, in ruil voor hinderbeperkende maatregelen. Meteen na het bekendmaken protesteerden de gemeenten Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn tegen de plannen. Zij vrezen een onleefbare situatie als Schiphol mag groeien.

Lees ook: Amstelveen over groei Schiphol: "Eerst zien, dan geloven: belofte maakt schuld"

In Amstelveen zijn wethouders Raat (Schipholzaken) en Gordon (Ruimtelijke Ordening) met Schiphol-directeur Benschop om tafel gegaan om hinderbeperkende maatregelen zwart op wit te zetten. De gemeente wil voor de korte, middellange en lange termijn garanties hebben dat de overlast afneemt.

Minder nachtvluchten over Amstelveen
Benschop heeft inmiddels toegezegd in te gaan zetten op het beperken van nachtelijke starts vanaf de Kaagbaan richting Amstelveen, hinderbeperking van overige nachtelijke vertrekroutes en minder inzet van een vierde start- en landingsbaan. De gemeente heeft laten weten de maatregelen toe te juichen.

Lees ook: Inloopavond over groei Schiphol: "Teleurgesteld in de overheid"

Maar de eerste toezeggingen van Benschop zijn niet genoeg voor Amstelveen. Zo wil de gemeente dat Schiphol op korte termijn de Buitenveldertbaan maximaal 30.000 keer per jaar inzet, de luchthaven werk maakt van een andere onderhoudsplanning waardoor andere banen niet vaker worden gebruikt en dat vliegtuigen met minder lawaai vertrekken. 

Op de middel- en lange termijn moeten treinen korte vluchten gaan vervangen en blijft Amstelveen een groot voorstander van Schiphol op zee.

Minister moet komen logeren
In Uithoorn zou ook zaken worden gedaan met Schiphol, alleen is er tot woede van de inwoners met topman Benschop afgesproken dat er vijf jaar geen mededelingen worden gedaan, wat hij tijdens een geheime raadsvergadering met de gemeente heeft afgesproken.

In Aalsmeer heeft de raad unaniem ingestemd met een motie die de minister moet duidelijk maken dat de gemeente genoeg groei voor zijn kiezen heeft gehad. Schiphol-wethouder Van Duijn heeft minister Van Nieuwenhuizen uitgenodigd om te komen logeren om zelf de overlast te ervaren. Een woordvoerster van Van Nieuwenhuizen laat NH Nieuws weten dat de minister er na het reces op terug zal komen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!