Ga naar Content

Haarlemse bootnomaden boos na brief gemeente: "Ik ga niet onder een brug liggen!"

De gemeente Haarlem heeft in samenwerking met Haarlemmermeer een brief gestuurd naar enkele bootnomaden die bij de Vijfhuizerdijk liggen. Ze moeten daar binnen twee weken weg, anders wordt hun boot in beslag genomen.

Normaal gesproken zouden de boten dan ergens anders in de wateren van Haarlem en de Haarlemmermeer opduiken. Ook dat is nu door de gemeente verboden. Ze moeten permanent verdwijnen en daar zijn ze behoorlijk boos over. "We hebben gewoon geen oplossingen meer", verzucht Johan van der Meer. "Ze zijn gebrand nu op ons, laten we het daar maar op houden."

Geen clementie
Een groep van vijf boten liggen aan een rustige plek in Vijfhuizen. Naar eigen zeggen doen ze geen vlieg kwaad en proberen ze rekening te houden met de omgeving. Toch is er bij de gemeente geen clementie, want wettelijk mag het niet wat de nomaden doen. De boten mogen niet permanent bewoond worden en de tijd die zij aanleggen is ook te lang. "Als wij hier weg moeten, gaan wij toch ergens heen, waar het waarschijnlijk niet mag", zegt zelfbenoemde 'zoetwater-zigeuner' Manuel Dinis. "Ik vind dat heel vervelend, want ik wil het niet. Wij zitten er niet op te wachten en de gemeente komt niet voor een gesprek."

Strikte handhaving
Toch is het voor nu duidelijk. Binnen twee weken moeten de nomaden de gemeentegrenzen hebben verlaten, want dit verbod wordt strikt gehandhaafd, zo verzekert de gemeente.

Waar de bootnomaden nu naartoe zullen gaan, weten ze nog niet. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!