West-Friesland

NL
V

Eikenprocessierups in West-Friesland in kaart gebracht: test met feromoonvallen

18 juli 2019, 16.33 uur · Foto: Joost Lammers / NH Nieuws

De afgelopen tijd heeft het recreatieschap West-Friesland zich beziggehouden met het in kaart brengen van de verschillende nesten met eikenprocessierupsen. Het grote opruimklusje is nu officieel van start.

Dat vertelt Piet Copier van het recreatieschap aan NH Nieuws. "We hebben de afgelopen weken vooral gekeken welke plekken nou echt risicovol zijn, dus in de buurt van speeltuinen of bij recreatieplassen. Daar zijn we nu begonnen met het weghalen."

Lees ook: Eikenprocessierups ook in West-Friesland gespot: risico op jeuk en irritatie

Copier is lichtelijk positief over de processierupsen in de regio: "Het zijn er hier lang niet zo veel als bijvoorbeeld in het oosten van het land, maar dat betekent niet dat we er niet waakzaam op moeten zijn. Elke vlinder die uitkomt legt weer zo'n driehonderd eitjes, dus voor elke rups die we niet doden komen er straks een hele hoop nieuwe bij."

Eikenprocessierups
De eikenprocessierups heeft de afgelopen weken Nederland overgenomen. De rupsen laten kleine brandhaartjes los, die voor huidirritatie kunnen zorgen en in sommige gevallen zelfs benauwdheid of ontstoken ogen kunnen opleveren. De bestrijding van de rupsen is lastig, gezien ze verbrand moeten worden voor ze doodgaan.

Feromoonvallen
In een poging om de beesten te lijf te gaan zullen de komende dagen feromoonvallen opgehangen worden. "Die feromoonvallen lokken mannelijke vlinders, en als we de mannetjes weghalen kunnen die weer geen vrouwtjes bevruchten. Ook kunnen we met de vallen beter in kaart brengen hoe groot het probleem nou eigenlijk is in West-Friesland."

Lees ook: Bestrijding eikenprocessierups ook in West-Friesland in volle gang

Naast feromoonvallen wordt er ook gekeken naar andere oplossingen. Eén van die oplossingen is het plaatsen van kasten waar koolmeesjes in komen te zitten, een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. "Maar we moeten nog even kijken hoe we dat gaan aanvliegen", vertelt Copier.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!